Política

Retrets per la inspecció a Duma

Rússia accepta finalment que els experts en armes químiques accedeixin demà a la ciutat siriana

Acusen Moscou d’haver amagat proves de l’atac

La UE es posa de perfil en els bombardejos

L’intercanvi de retrets entre Rússia i el triumvirat format pels EUA, França i el Regne Unit es va traslladar ahir a la Haia. Els països aliats van acusar Moscou d’haver “alterat” les evidències de l’atac químic sobre Duma, i alhora van criticar que Síria i Rússia estiguin impedint que l’equip d’experts de l’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques (OPAQ) pugui entrar a Duma i analitzar què hi va passar.

El representant nord-americà en l’organització, Kenneth Ward, va mostrar la seva “preocupació per la possibilitat que l’hagin alterat [el lloc dels fets] en un intent de frustrar els esforços de l’OPAQ de fer-hi una investigació efectiva”, en uns comentaris fets en una reunió a porta tancada.

La insinuació va ser desmentida pel ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov. “Puc garantir que Rússia no ha alterat el lloc dels fets”, va dir a la BBC. El portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, va dir que les acusacions “no tenen cap base”. “Hem fet una crida a una investigació objectiva just després que la informació [de l’atac] aparegués”, va justificar Peskov.

Mentrestant, els nou experts de l’OPAQ continuen aturats a Damasc. El director general de l’organització, Ahmet Uzumcu, va denunciar en una carta que autoritats sirianes i russes han impedit que l’equip anés a Duma al·legant “temes de seguretat”, que segons el Kremlin s’han produït per culpa de l’atac aliat de divendres. El representant britànic a l’OPAQ, Peter Wilson, va qualificar la justificació de “sense sentit”, i va exigir obrir pas als experts. Finalment, Moscou va anunciar que permetrà l’entrada a Duma demà.

A falta de resolució, l’ofensiva diplomàtica promesa pels EUA haurà d’esperar. La Casa Blanca va fer-se enrere en la imposició de noves sancions previstes per ahir, corregint l’anunci fet durant el cap de setmana per la seva ambaixadora a l’ONU, Nikki Haley. “Estem considerant sancions addicionals a Rússia, i la decisió es prendrà en un futur pròxim”, va dir la portaveu, Sarah Sanders. Davant l’amenaça, el Kremlin va insistir que les sancions són “una presa d’actius internacional il·legal”.

La UE, per la seva banda, va valorar ahir l’última intervenció de dues de les seves potències a Síria. Els ministres d’Exteriors reunits ahir a Luxemburg van fer ús de l’enginy diplomàtic per esquivar un suport explícit als bombardejos liderats per Trump, però amb la participació de francesos i britànics. Sense prou força per convèncer els alemanys, que insisteixen en la via dialogada, o els holandesos, que només veuen una solució a través del Consell de Seguretat, el club europeu va tornar a escenificar la seva falta d’estratègia unànime per actuar en la guerra de Síria. Així, els 28 estats només es van posar d’acord per dir que “entenen” l’atac occidental com unes “mesures específiques” amb “l’únic objectiu de prevenir l’ús d’armes químiques”.

Enèsima crida al diàleg

La UE no dubta a condemnar l’últim atac a Duma, que considera “un greu incompliment del dret internacional”, però no s’atreveix a ampliar les sancions al règim de Damasc. De fet, tampoc ho fa amb els seus aliats, Rússia i l’Iran, amb els quals també es mostra crítica. Teheran va estar present ahir en la reunió de ministres com a objectiu de les represàlies a proposta del Regne Unit, França i Alemanya, però les reticències d’alguns països a posar en risc l’acord nuclear, com ara l’Estat espanyol, van impedir cap nou moviment en aquest sentit. Mentre que a l’altra banda de l’Atlàntic es refredaven les amenaces de noves sancions contra el Kremlin, a Luxemburg ni tan sols se’n va voler parlar.

Sense la casa en ordre i a les portes de la conferència sobre Síria de la setmana que ve, la cap de la diplomàcia, Federica Mogherini, va apel·lar per enèsima vegada al diàleg polític. Després de reconèixer que “l’escalada militar” no ha aportat “cap resultat positiu sobre el terreny”, l’única manera d’impedir més confrontació “regional o global” és pressionant Rússia i l’Iran perquè arrosseguin Al-Assad a la taula de negociació. Pragmàtica, Mogherini assegurava ahir que “sense aquesta part no hi haurà cap solució” i admetia que l’únic capital polític de la UE per generar un canvi és pagar la reconstrucció del país.

LES FRASES

Ens preocupa que l’hagin alterat [el lloc dels fets] en un intent de frustrar la investigació
Kenneth Ward
representant dels EUA a l’OPAQ
Puc garantir que Rússia no ha alterat el lloc dels fets
Serguei Lavrov
ministre d’afers estrangers rus

Comey considera Trump “no apte moralment”

Víctor Sancho

En la primera entrevista després de ser acomiadat per Donald Trump, l’exdirector de l’FBI James Comey va dir que considera el president dels EUA “no apte moralment” per liderar el país. En plena promoció del seu llibre, que es publica avui, Comey va descartar, no obstant això, apostar pel judici polític (impeachment) per fer-lo fora. D’altra banda, va dir que “és possible” que els russos tinguin material compromès contra el president, com ara el que surt en un dossier no verificat que involucra Trump amb prostitutes. Trump ha vist “petites parts” de les entrevistes, però van ser suficients perquè Comey fos l’objectiu de la seva piulada matinal: el va acusar de “mentir” al Congrés i de prendre decisions al capdavant de l’FBI “basades en resultats d’enquestes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona