Política

Milers de persones responen amb cultura a la repressió de l’Estat

El parc de la Ribera de Santa Perpètua de la Mogoda acull un festival organitzat per Òmnium Cultural per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats

L’esdeveniment és també un homenatge al president de l’entitat, Jordi Cuixart, que avui fa 43 anys

Milers de persones han assistit aquest diumenge al Festival Cultura contra la repressió que s’ha celebrat al Parc de la Ribera de Santa Perpètua de Mogoda en suport dels presos i exiliats polítics catalans. L’esdeveniment ha estat també un homenatge al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que porta sis mesos a la presó i avui compleix 43 anys.

El festival, organitzat per Òmnium amb el suport de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, ha començat a dos quarts de dotze del migdia amb una concentració i una cercavila des de la plaça de l’Ajuntament. Ja al Parc de la Ribera, als volts del migdia han començat gairebé vuit hores seguides d’actuacions diverses.

Músics, poetes, actors, amics i familiars han pujat a l’escenari per felicitar Cuixart en el seu aniversari i recordar la resta de represaliats. Hi han actuat artistes locals de Santa Perpètua, el poble natal de Cuixart, com el grup d’animació infantil la Belluga o Brassband, o els PinkPoni, grup format per amics del president d’Òmnium.

També han dit la seva músics com Marina Rossell, Animal, Gossos, Gemma Huguet, Brams, Gerard Quintana i Josep Thió, així com escriptors, poetes i periodistes com Sílvia Bel, Roc Casagran i Àurea Màrquez han llegit poemes i David Fernàndez, Sebastià Alzamora o Bel Olid, i humoristes com Peyu i els Òscars Dalmau i Andreu.

Els participants han reivindicat la cultura “com una eina fonamental per recuperar els drets fonamentals que l’estat espanyol vol robar als catalans”.

Veïns i amics de Cuixart han llegit un text escrit pel president d’Òmnium a la presó de Soto del real on ha donat les gràcies a tots els participants i assistents al festival. Cuixart ha encoratjat tothom a seguir defensant les seves idees de manera pacífica davant un estat repressiu que no entén que la sortida del conflicte passa pel diàleg. “Voldrien que ens autocensuréssim per por a les represàlies, que deixéssim de ser crítics i oblidar-nos de com de saludable és la dissidència, voldrien que deixéssim de cantar rap no perquè els espanta les lletres sinó perquè no volen que se sàpiga la veritat”, ha afirmat.

No han faltat a la cita els consellers cessats, Lluís Puig i Meritxell Serret, i el president Carles Puigdemont, que en un vídeo han donat les gràcies als assistents per “defensar la llibertat i fer front a la repressió”. Puigdemont ha recordat que la cultura “és un instrument fonamental en democràcia, i més quan està en perill, perquè és la biga mestra per garantir la cohesió social”.

El vicepresident i portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha destacat que l’acte d’aquest diumenge “és la resposta solidària davant d’aquells que diuen que som violents” i d’un Estat que “només sap respondre amb imposició i repressió”. L’activista ha posat com a exemple el fet que la policia espanyola requises samarretes grogues a la final de Copa d’aquest dissabte. Segons ell, aquest nou ataca contra la llibertat d’expressió demostra que l’Estat “es veu cada cop més arraconat” per una Europa “que diu prou a la repressió” i que no sap com aturar un moviment pacífic. “Quan persegueixen samarretes és que han perdut el nord”, ha reblat. “Seguirem endavant per construir un país lliure on la cultura sigui un pilar fonamental per recuperar els drets fonamentals que ens estan robant”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona