Política

Espanya té un problema amb el masclisme

La mobilització popular contra la sentència de La Manada i a favor dels drets de les dones no té precedents

El 70% dels empleats que cobren menys de 1.000 euros són dones

La sentència, coneguda aquest dijous, que qualifica d’abusos sexuals i no de violació la brutal agressió que va viure una noia de 18 anys per part de cinc homes deu anys més grans que ella que la van atacar sexualment en grup durant els Sanfermines del 2016 a Pamplona, ha aixecat una marea de protestes sense precedents a l’Estat. Milers de dones i homes han sortit als carrers per denunciar la doble victimització de la jove, per part dels violadors i per part dels jutges de l’Audiència de Navarra, que han interpretat el Codi Penal de la manera més perjudicial per a la víctima i les dones en general. Els jutges han mostrat ser clars exponents d’un estat on el masclisme sembla endèmic, on les dones encara sembla que no tinguin els mateixos drets que els homes i on la violència vers elles creix sense aturador; un estat on la violència vers les dones és encara motiu de befa.

Amb motiu, el 8 de març, del Dia de la Dona, es van donar a conèixer dades que posen sobre la taula la realitat de la dona a l’Estat. Entre aquestes, que set de cada deu treballadors que cobren menys de 1.000 euros són dones, que la bretxa salarial frega a casa nostra el 24% i que la taxa de parcialitat femenina triplica la masculina, i arriba a superar el 22%. Això sí, aquest problema no és una prioritat política (“en això, no ens hi ficarem”, va dir Mariano Rajoy referint-se a la bretxa salarial). Diversos informes situen la diferència de les pensions contributives en un 40% menys de mitjana per a les dones que per als homes jubilats.

Tot i que la dona fa anys que s’ha incorporat al mercat laboral encara és la que carrega amb la majoria de les tasques de la llar, la cura dels familiars dependents i, sobretot, la criança dels fills. El 94% de les dones treballadores catalanes que van tenir un fill es van demanar una excedència per cuidar-los el 2017, contra el 6% d’homes, segons la UGT. El mateix 2017 tan sols el 13,2% de dones treballadores ocupaven càrrecs directius, contra el 86,8% d’homes. En canvi per la banda de baix la cosa s’equiparava més: el 41,2% d’empleades i el 58,6% d’empleats.

L’Estat espanyol va tancar el 2017 amb 99 dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles i més de 150.000 denúncies, segons el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que reconeix que en els darrers 15 anys 920 homes han assassinat les seves parelles o exparelles i fills d’aquestes.

58,8%
de mares
amb nens menors d’1 any treballaven el 2015. En el cas dels homes el percentatge era del 86,9%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona