Política

Les entitats sobiranistes fan confiança al president

Paluzie valora que Torra “mantingui el fil republicà”, però demana que s’investeixi Puigdemont així que se’n tingui l’ocasió

Mauri demana als partits independentistes una estratègia unitària

Les principals entitats independentistes van valorar ahir de forma positiva el discurs i la investidura del nou president de la Generalitat, Quim Torra, a qui van agrair que mantingui el compromís amb la República, però van avisar que seguiran de prop els seus moviments i els de les forces republicanes per assegurar-se que aquesta es materialitzi.

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va valorar de forma positiva el segon discurs de la investidura de Torra perquè “manté el fil republicà i el compromís de convertir Catalunya en un estat independent en forma de república”, però va advertir que, d’ara endavant, caldrà “passar de les paraules als fets”. Paluzie va demanar als partits republicans que estiguin “molt atents a les finestres que es puguin obrir per a la materialització de la república”, i va assenyalar com a fets clau les sentències judicials que puguin arribar sobre l’1 d’Octubre, el resultat de les properes eleccions municipals, i les decisions de la justícia internacional sobre els polítics que són a l’exili.

La presidenta de l’ANC va recordar que, en una consulta interna, més del 80% dels socis de l’Assemblea van apostar per la investidura de Puigdemont i va demanar que “si s’obre una finestra d’oportunitat” per investir-lo “s’hauria de fer”. Paluzie va demanar també que es restitueixin en els càrrecs els consellers del govern destituït pel govern espanyol per l’article 155 “que així ho vulguin”.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, també va valorar de forma positiva el discurs de Torra, però va remarcar que no era ell a qui li corresponia ahir ser investit, sinó a Puigdemont en primera instància, a Jordi Sànchez o a Jordi Turull. En una entrevista al programa L’illa de Robinson, d’El Punt Avui Televisió, Mauri es va mostrar “optimista” pel que fa a l’avenç cap a la materialització de la República, malgrat la repressió i les “coses que no s’han fet bé” des de les forces independentistes, com la “manca d’estratègia compartida” dels partits. En aquest sentit, el vicepresident d’Òmnium va fer una crida als partits republicans a posar-se d’acord en una estratègia “unitària” i en “uns mínims que ens permetin avançar”.

Pel que fa als passos a seguir a partir d’ara per les forces i les entitats independentistes, Mauri, en la línia del president de la Generalitat, va apostar per treballar en tres àmbits: el govern i l’aixecament de l’article 155, la mobilització al carrer, i la internacionalització del conflicte i de la repressió a través dels exiliats, tot aprofitant que “Europa ha posat el mirall de la vergonya”. El vicepresident d’Òmnium va reiterar el que ja havia dit aquesta entitat sobre la conveniència de no posar-se dates en els processos cap a la materialització de la República que en puguin hipotecar el futur. “És més important treballar per objectius que per terminis”, va resumir.

Quim Torra també va tenir “el ple suport” del president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), David Saldoni, “per assolir els reptes que la ciutadania es plantegi” i per contribuir a “desencallar tots els projectes aturats per l’article 155”.

LES FRASES

Si s’obrís una finestra d’oportunitat per investir Puigdemont, s’hauria de fer
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc
Hi ha coses que des dels partits independentistes no s’han fet bé, com la manca d’estratègia compartida
És més important treballar per objectius que per terminis
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium cultural
Hem de tornar a treballar malgrat viure en una situació d’excepcionalitat
David Saldoni
president de l’associació catalana de municipis


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona