Política

Rajoy i Sánchez pacten mantenir “la supervisió dels comptes de la Generalitat”

El líder del PSOE reitera que si Torra se salta la legalitat vigent respondran de forma “serena, ferma, pactada i proporcional”

Assegura que no permetran qualsevol “intent de crear estructures paral·leles” per part del govern català

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha comparegut en roda de premsa aquest dimarts al migdia per explicar els acords a que han arribat amb el president espanyol, Mariano Rajoy, en la reunió que han mantingut aquest matí.

Sánchez ha desglossat els cinc pactes escrits, destacant que els acords es volen obrir a la resta de forces polítiques, començant per Ciutadans i Podem. I ha volgut donar un missatge de “tranquil·litat” a catalans i espanyols perquè asseguren que vetllaran per “mantenir la integritat territorial” d’Espanya. També ha assegurat que mantindrà la “supervisió de les finances públiques de la Generalitat” i que no permetran “qualsevol intent de crear estructures paral·leles”.

Sánchez ha anat desgranant els cinc punts de l’acord amb Rajoy.

El primer és que davant de qualsevol intent de trencar l’ordre constitucional i l’Estatut, l’estat social i democràtic de dret, es respondrà “amb fermesa, serenitat, responsabilitat” i, sobretot, ha destacat, de forma “pactada”.

El segons ha rebutjat que davant qualsevol intent de crear “estructures paral·leles” per part del nou govern de Quim Torra (que encara no està ni nomenat), només hi haurà una legitimitat, “la que emana de la Constitució i l’Estatut de Catalunya”.

El tercer és que “l’estat social i democràtic de dret supervisarà els comptes públics de la Generalitat de Catalunya” perquè consideren que els recursos públics han de destinar-se a “polítiques públiques”.

El quart acord és “unitat d’acció entre el govern espanyol i el PSOE”. “I volem obrir-la a la resta de forces polítiques”. De fet, Sánchez ha remarcat que en particular li ha demanat a Rajoy que cal incorporar Podem.

El cinquè i últim acord fa referència a les polèmiques piulades i articles publicats per Quim Torra que han generat tant de rebuig entre l’oposició. “Torra ha fet unes declaracions xenòfobes i supremacistes. I els seus escrits no representen en absolut i no tenen res a veure amb l’ADN de la societat catalana. Els partits defensem la legitimitat constitucional i hem d’explicar-ho a Europa”.

Cridar Torra al Congrés

El líder del PSOE també ha anunciat a preguntes dels periodistes que el grup socialista demanarà que Quim Torra comparegui a la comissió d’Avaluació i Modernització de l’Estat Autonòmic al Congrés dels Diputats.

Amb tot, Sánchez ha remarcat que cal esperar a veure quins passos fa el nou president de la Generalitat per acordar una resposta “al desafiament que plantegi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia