Política

Rajoy es queda sol en el seu boicot a Kosova

Serà l’únic líder europeu absent en la cimera UE-Balcans

Madrid hi enviarà l’ambaixador a la UE, però aquest no es podrà reunir amb els alts dirigents

Fonts diplomàtiques espanyoles ho desvinculen de la crisi catalana

L’Estat espanyol brillarà en la cimera europea dels Balcans per la seva absència. Mariano Rajoy va per lliure, i serà l’únic cap d’estat o de govern de la Unió Europea que no serà aquest dijous a la reunió d’alt nivell a Sofia amb els Balcans Occidentals perquè el seu executiu no reconeix Kosova com a estat. La Moncloa s’ha quedat finalment sola en el seu boicot a aquesta trobada amb els líders d’Albània, Bòsnia, Sèrbia, Montenegro, l’antiga república de Macedònia i Kosova, ja que cap altre dirigent convidat ha refusat d’assistir-hi. Fins i tot Sèrbia, país del qual es va independitzar Pristina, hi serà. Per això el líder espanyol ha acabat fent-se veure i s’ha convertit en una de les polèmiques més sonades de la cimera. Fonts diplomàtiques espanyoles neguen, però, que la seva decisió unilateral i aïllada tingui cap relació amb la crisi política a Catalunya.

La negativa de La Moncloa contrasta amb les concessions que han fet la resta d’estats de la UE que no reconeixen Kosova o que tenen conflictes amb altres països balcànics –Grècia, Eslovàquia, Romania i Xipre– i que sí que seran presents, a escala presidencial o ministerial, a la reunió de líders. La dura línia de Rajoy també xoca amb l’actitud més positiva del mateix president serbi, que sí que assistirà a l’esdeveniment. Els organitzadors de la cimera asseguren que hi ha un pla de protocol durant la trobada per tal de “respectar” les posicions de tots aquells països que no reconeixen Pristina. Unes facilitats que, tanmateix, no han estat suficients per convèncer Rajoy. “Va deixar molt clar des del principi que no assistiria per la seva posició sobre Kosova”, afirmen alts càrrecs diplomàtics europeus.

Maldecaps

Malgrat que els espanyols es desmarcaran notablement de la resta dels seus socis europeus, a Brussel·les treuen importància a la polèmica assegurant que estan “molt contents” d’haver pogut pactar, gràcies a “l’excel·lent” enginyeria diplomàtica, una declaració conjunta dels 28 estats membres “també acceptable per a l’Estat espanyol”. Ara bé, tampoc no amaguen que Madrid els ha generat un cert maldecap amb l’organització, i han reconegut que “el format de la cimera ha estat tot un repte”.

Format alternatiu

Feia setmanes que fonts diplomàtiques espanyoles i europees havien informat sobre la intenció del president espanyol, però a Brussel·les ja ho veien com un cas perdut. “No teníem grans esperances que assistís a la cimera”, admeten fonts diplomàtiques europees. Així, Madrid ha fet una contraprogramació per intentar suplir la seva absència de dijous viatjant dos dies abans que la resta. Ahir es va reunir amb el primer ministre búlgar, Boiko Boríssov, a Sofia, i avui participarà en el sopar de líders de la UE. Per al dia de la cimera, Madrid enviarà un representant de segon rang i, conseqüentment, es perdrà la reunió d’alt nivell amb tots els dirigents.

Cadira buida

El representant permanent de l’Estat espanyol davant la UE, Juan Pablo García-Berdoy, serà l’enviat suplent a la primera part de la cimera, una trobada de baix nivell entre representants polítics i actors no estatals interessats. Ara bé, en la reunió posterior de caps d’estat i de govern, l’Estat espanyol serà l’únic que deixi buida la cadira, ja que García-Berdoy no pot ocupar el lloc de Rajoy. Fonts diplomàtiques espanyoles argumenten que la decisió s’ha pres “per coherència” i que, en cap cas, han volgut “boicotejar” l’acte. “No hem fet lobby antipresència”, afirmen, i neguen cap intent de convèncer altres líders per seguir els passos de Rajoy. Ara bé, no han escatimat esforços per apartar Kosova de l’estratègia europea d’ampliació. Madrid considera que Pristina no reuneix “els requisits mínims per entrar, entre ells l’estatalitat”, i defensa la “legitimitat” de l’Estat espanyol per tenir veu en aquesta regió pel “sacrifici humà i material” de les seves tropes en el conflicte balcànic.

Pel que fa a la resta dels Balcans, els espanyols tampoc frisen per si entren o no a la UE. De fet, s’han mostrat crítics a Brussel·les amb el paper de la Comissió Europea a l’hora d’accelerar l’apropament al pati del darrere, i veuen “molt perillós” utilitzar l’oferta de l’entrada al club com a únic instrument per generar canvis democràtics en aquests països.

LES XIFRES

33
caps d’estat
i de govern es reuniran demà a Sofia.
5
estats
membres de la UE no reconeixen Kosova.

Trump es cola en la cimera de Sofia

Els EUA no donen descans al Vell Continent. Els girs de guió de Donald Trump en l’escena internacional tornen a sabotejar l’agenda europea. Tot i que la trobada de líders europeus a Sofia tenia l’objectiu de reforçar el missatge d’acostament al seu pati del darrere, el plat fort serà com digerir la nova política exterior estatunidenca. Al sopar previ a la cimera UE-Balcans, els 28 caps d’estat i de govern del bloc europeu discutiran què fer respecte de l’acord nuclear en perill i les sancions que poden afectar les empreses europees amb interessos a l’Iran, les exempcions temporals als aranzels dels EUA a l’acer i l’alumini, que caduquen aquest mes, i l’escalada del conflicte arabo-israelià arran del canvi de l’ambaixada dels EUA a Jerusalem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona