Política

Units per Avançar proposa un nou pacte amb Espanya

Espadaler planteja delimitar el delicte de rebel·lió i posa sobre la taula un nou Estatut

Units per Avançar, hereva de l’extinta Unió Democràtica, proposa un pacte d’estat entre Catalunya i Espanya que impliqui delimitar de manera precisa els delictes de rebel·lió i de sedició del Codi Penal, redactats en un context històric molt diferent de l’actual. El líder de la formació, Ramon Espadaler, va defensar ahir que aquesta modificació pugui “beneficiar” els encausats per aquests delictes, però que en cap cas se’ls pogués aplicar si s’endurís el tipus penal. El pacte inclou també reconèixer la nació catalana, un nou sistema de finançament que permeti a algunes comunitats dissenyar el seu propi sistema fiscal, el compliment pel govern espanyol de les sentències del Tribunal Constitucional en relació amb les competències transferides, el compromís de resoldre els actuals conflictes competencials i el desenvolupament de les que hi ha pendents.

Tot plegat es concretaria en la redacció d’un nou Estatut d’Autonomia. “La redacció d’un nou Estatut no és un l’objectiu en si mateix, ni l’inici d’un procés de negociació, sinó la plasmació necessària de l’acord final assolit entre les parts i un sistema de finançament nou”, va puntualitzar el diputat del grup parlamentari del PSC-Units per Avançar.

Per establir les bases del diàleg, Espadaler demana al pròxim govern “que reconegui que no tot s’ha fet bé i que s’han pogut cometre fets punibles” i també un reconeixement públic del govern espanyol de la seva inacció. També aposta per l’elecció d’un executiu integrat per persones “sense causes judicials” i un “retorn escrupolós a l’estat de dret”.

La proposta es va aprovar fa setmanes en el consell nacional de la formació i es fa pública ara, quan s’ha desencallat la investidura. Vol posar les bases sobre les quals articular el diàleg dins de Catalunya i entre catalans i espanyols.

Segons l’exconseller, per desenvolupar el concepte de nacionalitats recollit a la Constitució i reconèixer la “realitat nacional” catalana no cal cap reforma constitucional, sinó que es podria fer amb lleis orgàniques. Units per Avançar també planteja un model federal de caràcter asimètric que inclogui la reforma del Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia