Política

Torra creu que la decisió obre camí a tots els acusats

Satisfacció entre els grups sobiranistes pel rebuig a l’extradició dels consellers, que creuen que posa en evidència la justícia espanyola

Cs demana la retirada de la delegació de vot a Comín

Satisfacció indissimulada ahir entre el sobiranisme pel rebuig de la justícia belga a l’extradició dels consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. El president investit, Quim Torra, mostrava la seva “alegria” a tots tres, i llançava el seu pronòstic a Twitter. “Com a Bèlgica, la justícia acabarà guanyant a Alemanya, Escòcia i Suïssa. I, sí, no en tinc cap dubte, també a l’Estat espanyol”, piulava. També Carles Puigdemont, des de Berlín i en alemany, s’alegrava per la “bona notícia”. “La UE garanteix un judici just, perquè els jutges europeus prenen decisions al marge de les opinions polítiques”, valorava. El president del Parlament, Roger Torrent, donava l’enhorabona als perseguits. És “una gran notícia que torna a deixar en evidència la falsedat de les acusacions”, etzibava. Igualment, des de l’Associació pels Drets Civils de Catalunya, que agrupa familiars de presos i exiliats, veien en la decisió i la formació d’un nou govern “esperança” per tal que la situació dels presos i dels que són a l’estranger comenci a canviar. 

La línia era calcada entre les forces parlamentàries. Des de JxCat, la portaveu, Elsa Artadi, destacava a Twitter la “nova victòria judicial internacional!”. “La justícia i la veritat s’imposen on no hi ha ingerències polítiques”, insistia, abans de felicitar també el “gran equip d’advocats” dels consellers. També el diputat del PDeCAT a Madrid Ferran Bel incidia que el Suprem queda “en evidència”. “Alguna cosa molt seriosa s’haurà de replantejar l’Estat espanyol”, reflexionava. Des d’ERC, l’adjunt a la presidència, Pere Aragonès, piulava la seva alegria per una decisió “justa que deixa, de nou, la justícia espanyola davant el mirall”. També el cap de files al Parlament, Sergi Sabrià, remarcava que “la injustícia espanyola queda en evidència”, i convidava a “continuar treballant per la llibertat de totes les persones preses”.

Fins i tot la portaveu adjunta dels comuns, Marta Ribas, reflexionava que la decisió suposa “una vegada més un ridícul del jutge Llarena”, i un fracàs de l’estratègia de “fer política des de la justícia”. I també considera que suposa per als partits estatals un “fracàs per no fer política “ i d’apostar per la “judicialiltzació” enlloc de plantejar solucions polítiques.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, qualificava la decisió de “cleca monumental a la ’justícia’ espanyola”, i destacava que fos “el fiscal i no el jutge” qui havia rebutjat l’euroordre. Des de la presó, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, felicitava els consellers. “La ciutadania europea cada dia és més conscient que la causa dels 9 presos i els 7 exiliats polítics catalans és la causa universal de la democràcia i la llibertat”, piulava.

La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, evitava valorar una decisió judicial presa arran d’“irregularitats”, però ja avançava que pot tenir “conseqüències parlamentàries”. De fet, Cs demanarà a la mesa que revoqui la la delegació de vot concedida a Comín, que fins ahir no podia ser als plens perquè la justícia belga no el deixava sortir del país. “Això ha canviat”, reblava Arrimadas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia