Política

Les principals associacions de juristes catalans avisen que no publicar el nomenament dels consellers pot “incórrer en responsabilitats penals”

Els advocats asseguren que aquesta decisió “contravé” l’article 152 de la Constitució que determina que és el president de la Generalitat a qui correspon la direcció del Consell de Govern

Diverses entitats de juristes catalans han denunciat, a través d’un manifest difós aquest diumenge, la decisió del govern espanyol de no publicar els nomenaments dels consellers empresonats i exiliats. Asseguren que “correspon al president de la Generalitat acordar el nomenament i la separació lliurement dels membres del govern”.

“Cap autoritat dins de la Generalitat, incloses les que la tenen intervinguda, pot oposar-se a la seva publicació oficial sense incórrer en responsabilitats disciplinàries o penals”, han advertit. Els juristes catalans han assegurat que aquesta decisió “contravé” l’article 152 de la Constitució que determina que és el president de la Generalitat a qui correspon la direcció del Consell de Govern.

Entre les entitats signants del manifest hi ha la comissió de defensa de l’ICAB, la Coordinadora de l’Advocacia, el Col·lectiu Praga, Drets, ServidorsCAT, el Col·lectiu Maspons i Anglasell, Constituïm i el Fòrum d’Advocacia de la Generalitat .

Els col·lectius juristes han recordat que “la publicació al DOGC dels nomenaments és un acte degut i reglat” i que “no portar-lo a terme infringeix l’article 7 de la llei del 2007 del DOGC”. Per aquesta raó, conclouen que “el nomenament efectuat pel president s’ha de presumir com un acte vàlid”.

Finament, els juristes catalans han assegurat que la “reiterada ingerència de l’Estat en el funcionament de les institucions catalanes” és “una vulneració flagrant dels drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia