Política

ORIENT MITJÀ

L’Iran rebutja de ple les amenaces de Washington de noves sancions

L’Iran va rebutjar ahir les condicions imposades pels EUA per evitar les sancions, però va mantenir el compromís de buscar una solució amb la resta de signants de l’acord nuclear malgrat l’escepticisme que hi ha. Les exigències del nou secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, van caure com una galleda d’aigua freda en les negociacions entre Teheran i la Unió Europea (UE), que intenta salvar el pacte multilateral del 2015 garantint les relacions comercials amb els iranians. “Insultants i intervencionistes.” Així va qualificar el Ministeri d’Afers Estrangers iranià les dotze condicions exposades dilluns per Pompeo per arribar a un nou acord amb l’Iran.

Segons el comunicat d’Exteriors, la república islàmica “es reserva el dret de prendre accions legals” perquè considera la proposta estatunidenca “una gran ingerència” en els seus afers interns i “una amenaça il·legal contra un membre de l’ONU”. Pompeo va exigir a Teheran posar fi a l’enriquiment d’urani i a la proliferació de míssils balístics, alliberar tots els ciutadans nord-americans detinguts a l’Iran, abandonar el suport a grups com ara el libanès Hezbol·là i el palestí Hamas i retirar les seves forces de Síria, entre d’altres. Si no ho fa, va advertir el secretari d’Estat, els EUA imposaran a l’Iran “les sancions més fortes de la història” per forçar-lo a un “canvi d’actitud”. Aquestes condicions arriben després que el president Trump va anunciar el 8 de maig la retirada dels EUA de l’acord nuclear amb l’Iran – també per Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya– i la reimposició de sancions a Teheran. Pels iranians, la nova estratègia dels EUA és “un intent covard de desviar l’opinió mundial del moviment il·legal de Washington [la retirada unilateral de l’acord] i de l’incompliment de les seves obligacions”. A Europa, la cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, també ha advertit Washington que ”no hi ha solució alternativa” a l’acord nuclear amb l’Iran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia