Política

Ajuts de la Diputació, sota sospita

Un jutjat de Barcelona ordena la detenció de trenta persones per aclarir un desviament de 2 milions d’euros de subvencions de cooperació de l’ens

El diputat de JxCat Francesc Dalmases és relacionat amb dues entitats

Cinc passaran avui pel jutjat; la resta, lliures

Nova macrooperació policial a Catalunya el mateix dia que el PP és condemnat per finançament il·legal a la trama Gürtel. Prop de 500 agents de la policia espanyola van fer ahir una vintena d’entrades i escorcolls a empreses de distintes ciutats catalanes i a la Diputació de Barcelona per ordre del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, per aclarir un suposat desviament de subvencions del fons de cooperació de l’ens, xifrat en uns 2 milions d’euros, entre els anys 2012 i 2015, que haurien anat a les butxaques dels implicats o per a altres finalitats. Fonts del Ministeri de l’Interior van aprofitar aquesta incertesa per informar als mitjans de comunicació que l’operació, batejada amb el nom d’Estela, estava relacionada amb el suposat desviament de diners per l’1-O, informació que van haver de corregir alguns, després que el TSJC aclarís que res d’això era cert.

El balanç de l’operació es va tancar amb una trentena de detinguts, la majoria dels quals van quedar en llibertat, com ara l’expresident de la Diputació i exalcalde de Martorell, Salvador Esteve. Hi ha cinc detinguts que passaran avui a disposició del jutge. Són: Joan Carles Garcia Cañizares, diputat de la Diputació i alcalde de Tordera; Jordi Castells Masanés, subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat; Jonathan Jorba, cap de l’Oficina de Cooperació de la Generalitat; Víctor Terradelles, president i patró de la Fundació CATmón i exresponsable de relacions internacional de CDC, i Joaquim Ferrer Serra, director de PIMEC fins l’any 2014.

La causa, que és secreta, es va iniciar l’any 2016 a partir d’un anònim que alertava d’irregularitats en les adjudicacions, i ara està oberta pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions. En concret, estan sota sospita 28 subvencions en matèria de cooperació al desenvolupament amb països d’Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre d’altres, des de la Diputació de Barcelona, que suposadament es donaven a empreses i entitats per a fins aliens a la cooperació. De les empreses i entitats escorcollades ahir, hi ha: l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, la seu de CATmón, a Barcelona; l’empresa Disseny i Sostenibilitat, a Manresa, i l’empresa Sestrategic, a Sant Cugat del Vallès.

Jordi Castells, el cap

Els investigadors situen Jordi Castells Masanés com el cap de la trama, ja que del 2011 al 2015 era el director de relacions internacionals de la Diputació, càrrec que signava totes les ajudes juntament amb el president de la Diputació. En les interlocutòries d’entrades i escorcolls, el magistrat relata irregularitats, com ara “memòries de projectes fraudulentes, que eren còpies que es podien trobar a internet” o factures pagades abans d’hora. Fins i tot indica que Castells “podria haver pressionat tècnics” que no volien signar alguns informes.

A més, el jutge vincula el diputat de JxCat Francesc Dalmases amb les dues principals entitats sota sospita per la suposada trama de desviament de subvencions de la Diputació, ja que és soci fundador d’una d’elles, CATmón (presidida per Víctor Terradelles, detingut), i figura com a president de l’altra, Igman, totes dues domiciliades al carrer Fonollar de Barcelona.

Dalmases no va ser detingut ahir perquè, com que és diputat, és aforat i la seva causa hauria de ser derivada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El magistrat vol recollir més proves abans d’elevar-ho. Amb tot, en la resolució, el jutge destaca que Dalmases, com a president d’Igman, va justificar mitjançant declaracions jurades una factura de viatge a Sarajevo d’una de les cofundadores d’Igman, també assalariada de CATmón, “sense que s’expliqui que el viatge estigui relacionat amb cap activitat”. També detalla un pagament de 1.250 euros al tresorer d’Igman “per la seva col·laboració en qualitat d’expert en desenvolupament rural”. El jutge sosté que CATmón va presentar com a justificació de despeses directes del projecte “diverses factures per al pagament dels serveis de Dalmases” per “tasques de direcció de la revista ONGC”, malgrat que els estatuts de l’entitat ressalten que els patrons exerceixen el seu càrrec gratuïtament.

Després que el seu nom aparegués vinculat a l’operació policial, Dalmases va piular ahir: “Estimats i estimades, que ningú pateixi per mi. Estic bé i treballant amb normalitat. Som i no ens faran callar, oi? Seguim!”

LES XIFRES

28
subvencions
a l’Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia donades a CATmón, Igman i Discatimat del 2012 al 2015 es revisen.
500
agents de la policia
espanyola van participar en escorcolls a Barcelona, Girona, Reus, Mataró, Manresa, etc.

Denúncies de la CUP i la CGT

En el seu comunicat, el Ministeri de l’Interior exposa que la investigació va arrencar amb una denúncia anònima la qual se n’hi van afegir altres de la CUP i del sindicat CGT, que van presentar-les a l’Oficina Antifrau de Catalunya, la qual va derivar el cas a la fiscalia, i per repartiment va arribar al jutjat d’instrucció 1 de Barcelona.

En ser citada, la CUP va piular ahir: “Que la guerra bruta no tapi la corrupció i que la corrupció no tapi la guerra bruta. Seguirem treballant per destapar tots els casos de corrupció i frau! #llumsitaquígrafs.” I adjuntava la denúncia que el juny del 2016 va presentar a Antifrau. Hi exposava que Convergència i Unió (CiU) va modificar “substancialment” les polítiques de cooperació al desenvolupament amb l’arribada de Jordi Castells Masanés, com a director. Destacava una progressiva substitució dels tradicionals agents receptors (ONG i entitats socials) per empreses, adjudicatàries de contractes menors (18.000 euros) sense publicitat i que “algunes haurien obtingut finançament simultani per múltiples vies des de la Diputació”, i adjuntava casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia