Política

lA CRÒNICA

Conviccions, certeses i dubtes

Un col·loqui, tres alcaldes i dues alcaldesses; cinc visions, potser en el fons no tan diferents, del món local, i totalment lligades als temps que vivim. Un moment, l’actual, ple d’incerteses, i amb un horitzó força proper, perquè d’aquí a només un any, si tot va bé, se celebraran les eleccions municipals, coincidint amb les europees. Això passarà el juny del 2019.

Els estudis d ’El Punt Avui Televisió van ser dijous a la tarda, doncs, un petit laboratori, segurament no representatiu quant a grans conclusions –tampoc era la intenció del conductor del programa, el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo–. El debat es va enregistrar amb la voluntat de ser un tast, amb tres municipis importants pel que fa a volum de població i pressupost –Girona, Salt i Figueres– i amb dos exemples de municipis que, tot i ser més petits, tenen un pes rellevant a la seva comarca –Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell–. En tot cas, però, el col·loqui va ser una afortunada manera de prendre el pols a l’actualitat. Un debat que lliga amb una ambiciosa programació que ahir va començar a les pàgines del diari amb el municipi de Girona i que ens portarà a visitar altres pobles gironins. Un apunt, només un: l’absència d’alcaldes socialistes, també convidats, però que van declinar participar-hi per “problemes d’agenda”.

El primer a arribar als estudis d’El Punt Avui Televisió va ser l’alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC), flanquejat pel seu responsable de comunicació. El va seguir l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip (PDeCAT), també amb la seva cap de comunicació, i poc després el de Palafrugell, Josep Piferrer (ERC). Es va donar un intercanvi d’impressions, distès, que no va eludir la situació actual: “Felip i jo compartim el fet que la fiscalia ens té l’ull posat a sobre”, deia Piferrer, que també va deixar clar que ara, si hagués de tornar a anar a declarar, no estaria “tan tranquil”. Un fet, però, deslligat de les conviccions, ja que assegurava que actuaria igual. Tots dos van compartir la inquietud pel fet que se’ls mira amb lupa, com passa amb altres alcaldes, per intentar-los inhabilitar. Amb la incorporació de Marta Madrenas (PDeCAT), alcaldessa de Girona –també amb el seu cap de comunicació–, i l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas (TSF), l’únic dels cinc que lidera un partit local i que no forma part de les grans estructures dels partits tradicionals, es va donar un debat previ, un preludi del que després tindria lloc a l’estudi. Un exemple: com afecta el món local, a banda de fer o no república, la situació de la principal institució catalana, la Generalitat. Tots cinc, sense excepció, van manifestar la seva inquietud pel fet de tenir projectes encallats, alguns dels quals ja estaven pactats amb la mateixa Generalitat, quan tenia govern, és clar. Un tsunami que no només afecta inversions importants, sinó que també suposa –com van assenyalar Madrenas i Viñas– la paralització de projectes de pes que tenen un marcat accent social i que són necessaris per a la ciutat.

Tot el debat previ va tenir lloc a les portes de la sala de maquillatge, i el posterior, ja al plató, on van aflorar conviccions com ara la necessitat de fer república, però amb el hàndicap de la intervenció de la Generalitat i, de retruc, la falta de govern. Tot va lligat, com es veu. La majoria –Felip, Madrenas, Viñas i Piferrer–, sense desvincular la cita electoral del gran context polític, mentre que Carles Motas, de Sant Feliu, un autèntic outsider, es mantenia ferm a remarcar que en les municipals es vota la persona i el programa, i que aquells que hi eren sempre podien presentar-se o marxar.

També hi van aflorar certeses, com ara la importància de fer república des del municipalisme –una tasca, la dels ajuntaments, que, com va dir Madrenas, no exclou ni exclourà mai cap ciutadà–, i dubtes, com ara com es recompondran les majories, si en queden, especialment amb l’empenta de Ciutadans.

Falta un any per a les municipals. Alguns partits, com ERC, ja han premut l’accelerador i estan presentant candidats, mentre que d’altres tot just ara anuncien la marca amb què es presentaran als comicis. Un any, sí, però d’aquí a sis mesos ja estarem en campanya. El debat, avui, a El Punt Avui Televisió .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia