Política

Els familiars dels presos denuncien a l’Eurocambra que són víctimes d’un “càstig, una venjança i una humiliació”

La filla de Joaquim Forn avisa que la UE “no hauria de permetre que un estat membre actuï impunement creant indefensió”

També han viatjat representants dels familiars d’Altsasu i del raper Valtonyc

Els familiars dels presos catalans han denunciat aquest dimarts al Parlament Europeu que l’empresonament de polítics i activistes independentistes és un “càstig, una venjança i una humiliació” per part de l’Estat espanyol. En un acte a l’Eurocambra, la filla de Joaquim Forn, Anna Forn, ha fet una crida a la Unió Europea perquè no permeti que “un estat membre actuï impunement creant indefensió”. “Avui som nosaltres aquí per defensar la llibertat i la democràcia però demà s’hi podrien trobar altres, i això hauria d’espantar no només a tots els ciutadans de l’Estat espanyol sinó també a la UE”, ha dit Forn. “Em vaig casar amb un professor que treballava a l’escola de la cultura de la pau, em vaig casar amb un pacifista i ara està a la presó per un delicte de rebel·lió que s’ha de justificar amb una violència que no hi ha hagut”, ha lamentat Diana Riba, esposa de Raül Romeva, que ha admès que era “difícil” ser al Parlament Europeu, on el conseller va ser eurodiputat durant 10 anys. “Estic avergonyit per com aquest Parlament Europeu ha reaccionat a la situació a l’Estat”, ha dit l’eurodiputat eslovè Ivo Vajgl, president de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya.

“És hora que aquest Parlament reaccioni amb més sensibilitat davant de la situació catalana”, ha dit Vajgl, assegurant que l’actitud de l’Estat espanyol té com a objectiu “humiliar la persona, trencar-la, aïllar-la i abandonar-la”. “Això no hauria de passar a la Unió Europea democràtica”, ha dit l’eslovè, remarcant que té “dubtes seriosos” sobre la qualitat de la democràcia a l’Estat.

Anna Forn ha denunciat que l’Estat “actua més per venjança que per justícia” i ha destacat que calen “complicitats a la Unió Europea”. La filla del conseller d’Interior, que porta a la presó des del novembre passat, ha dit que la UE “basa la seva existència en el diàleg i la política” i que és precisament això el que cal a Catalunya. “Vull agrair els cinc minuts que he tingut per exposar la nostra situació. Són també cinc minuts el que duren les trucades del meu pare des de la presó”, ha dit Forn.

La dona de Romeva, Diana Riba, ha explicat les conseqüències de l’empresonament per les famílies i, en especial, pels fills petits. “És un doble càstig”, ha admès Riba, que ha dit que de facto els seus fills només veuen el pare dues hores al mes. Riba ha llegit una carta en nom del seu marit, exeurodiputat, i ha recordat que és a la presó “per fer política” i que “els que l’han posat allà han deixat de fer política”.

Al Parlament Europeu, el cunyat d’Oriol Junqueras, Francesc Riera, ha indicat que Catalunya pateix una “involució democràtica en drets i llibertats” i ha denunciat el “greuge comparatiu que suposa la situació dels presos” respecte als “exiliats”. “Si estiguessin a Bèlgica, Escòcia, Alemanya o Suïssa estarien en llibertat”, ha destacat. Per Riera, la presó preventiva “és un disbarat”, i el procés judicial ataca també el conjunt del moviment independentista. Segons ell, “davant d’una ideologia pacífica, legítima i democràtica” l’Estat espanyol “no ha entès res” i ha declarat que “tot un govern català, més de mig Parlament i més de dos milions de persones formen part d’una organització criminal”.

Per la seva banda, l’advocat Andreu van den Eynde ha denunciat a l’Eurocambra que a l’Estat, en el cas dels independentistes, “no es respecta cap garantia processal o jurídica de les parts”, perquè hi ha una “investigació extraprocessal”, una “investigació secreta” i quatre tribunals jutjant el mateix. “No s’investiguen fets, s’investiguen persones”, ha dit Van den Eynde, descrivint el cas com una “causa general”.

“Els interrogatoris sobre ideologia són constants: què votes, què penses, i sobretot si renuncies a la teva ideologia. Això se’ls pregunta repetidament als investigats”, ha lamentat l’advocat dels presos al Parlament Europeu. Van den Eynde també ha dit que tenen poca confiança en la justícia espanyola i que és probable que el cas acabi al Tribunal Europeu d’Estrasburg.

El camí d’Estrasburg

“Les úniques garanties reals que tenim són les judicatures independents, Estrasburg és un bon recurs, però el problema que tenim és que totes les decisions que podríem portar aquí estan bloquejades per la judicatura espanyola”, ha destacat. “Tots acabarem aquí, el problema és quant de temps triguem”, ha advertit. Un missatge que han compartit, també, la resta de familiars de presos que han denunciat els seus casos, inclosos els d’Altsasu i els de Valtonyc.

“Esperar a la sentència d’Europa suposarà que els nostres fills estiguin 8-10 anys a la presó, i això és una barbaritat”, ha dit Isabel Pozueta, mare d’un dels joves d’Altsasu. “Demanem que el Consell dels Drets Humans i la Unió Europea es posicionin, demanem la llibertat de Valtonyc i dels presos polítics”, ha dit Mulay Embarak, del grup de suport a Valtonyc.

Els eurodiputats catalans Jordi Solé, Josep Maria Terricabras i Ramon Tremosa han estat part de l’organització de l’acte, i han remarcat la importància de portar el debat dels “presos polítics” a l’Eurocambra. “No sentim prou veus escandalitzades en aquesta casa, on parlem sovint dels drets humans i la democràcia”, ha lamentat Solé. “No esteu sols”, ha insistit l’eurodiputat flamenc Mark Demesmaeker, que ha dit que la UE “hauria de ser una unió de valors que ara es desintegren”. “És una vergonya”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia