Política

El Suprem ratifica la condemna de presó per Urdangarin

La sala penal del tribunal li imposa cinc anys i deu mesos de privació de llibertat

Rebaixa cinc mesos la pena dictada per l’Audiència de Palma de Mallorca el febrer de 2017

El Tribunal Suprem ha ratifica la condemna de presó a Iñaki Urdangarin tot i que ha rebaixa en cinc mesos la pena imposada per l’Audiència de Palma de Mallorca pel cas Nóos. Finalment ha imposat a l’exduc de Palma cinc anys i deu mesos de presó pels delictes malversació, prevaricació, frau a l’administració, dos delictes fiscals i tràfic d’influències. La decisió ha estat adoptada per unanimitat.

La sentència ara ja és ferma però qui ha de decidir si Urdangarin entra a la presó és l’audiència balear. Actualment, Urdangarin està en llibertat provisional i ha de comparèixer un cop al mes davant un jutjat de Suïssa, on viu amb la família. Tot i això, l’exduc de Palma encara té alguna possibilitat d’evitar la presó: pot demanar l’indult o recórrer en empara davant el Tribunal Constitucional. Tanmateix, el TC no acostuma a paralitzar entrades a la presó de condemnats a més de 5 anys. Ho reconeix el mateix tribunal en la interlocutòria del cas dels feixistes que van atacar Blanquerna durant la diada del 2013 i que tenien condemnes fermes de fins a 4 anys. El TC va paralitzar l’entrada a la presó i apuntava que adoptava com a “directriu general” que la pena se situï per sobre o per sota de la frontera dels 5 anys. A penes de més de 5 anys, recorda que el legislatiu els considera ja penes “greus” i, per tant, no pot aturar l’execució de la sentència.

En el cas del soci d’Urdangarin, Diego Torres, rebaixa la pena de 8 anys i 6 mesos fins als 5 anys i 8 mesos. En canvi, ratifica la resta de condemnes imposades per l’Audiència de Palma, entre elles la de l’expresident balear Jaume Matas, condemnat a 3 anys i 8 mesos.

Pel que fa la infanta Cristina i a la dona de Torres, Ana María Tejeiro, també manté la responsabilitat de partícips a títol lucratiu en els delictes de malversació i frau dels seus marits, però no per als delictes fiscals. Pel que fa a la germana del rei Felip VI, l’Audiència de Palma l’havia condemnat a pagar solidàriament amb Urdangarin 265.088 euros. Ara, amb la sentència del Suprem, se li rebaixa la quantia fins als 136.950 euros. La quantitat rebaixada l’haurà d’afrontar el seu marit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona