Política

Urdangarin no s’escapa d’ingressar a la presó

El Suprem rebaixa la condemna al cunyat del rei Felip VI a cinc anys i deu mesos

L’Audiència de Palma el cita avui

Cristina de Borbó ha vist reduïda la seva sanció econòmica a la meitat

L’Audiència de Palma ha citat avui Iñaki Urdangarin per lliurar-li el manament de l’ingrés a la presó, després que ahir el Tribunal Suprem ratifiqués, en part, la sentència dictada per l’òrgan balear. De fet, la lleugera rebaixa de la condemna al gendre del rei emèrit Joan Carles I i cunyat de Felip VI i al seu antic soci Diego Torres no els evitarà que acabin ingressant a un centre penitenciari. La incògnita en aquest moment és quan es portarà a terme la seva entrada a la presó. L’ordre, en tot cas, podria assenyalar un període d’entre cinc i quinze dies per formalitzar l’ingrés. Fins ara, Urdangarin havia escapat a la presó preventiva i tampoc no se li va ordenar quan l’Audiència de Palma va dictar la sentència.

Gros de les penes

La citació del tribunal balear –que afecta també Torres i l’expresident balear Jaume Matas– que els va condemnar en primera instància arriba després que ahir el Suprem confirmés el gros de les penes imposades a Urdangarin, fins a un total de cinc anys i deu mesos de presó pels delictes de prevaricació en concurs amb un de malbaratament de diners públics, a més d’un de tràfic d’influència i dos contra la Hisenda Pública. Només l’exonera del delicte de falsedat documental i això implica una rebaixa de cinc mesos respecte a l’anterior sentència.

També el seu exsoci s’ha beneficiat d’una condemna menor, en el seu cas és de cinc anys i vuit mesos; gairebé tres anys menys que la sentència establerta pel tribunal balear. Finalment, en el cas de Matas, s’ha ratificat la primera condemna de tres anys i vuit mesos de presó.

Fonts judicials assenyalaven ahir que l’ingrés a la presó podria ser més o menys immediat, si bé no descartaven que els afectats presentin recurs al Tribunal Constitucional per intentar aturar-ho, si més no temporalment, o fins i tot sol·licitar l’indult. Si fos el primer cas, el TC tindria a les seves mans decidir si rebutja el recurs d’Urdangarin –que llavors no evitaria l’ingrés– o si accepta el recurs i, en aquest cas, determinar si es paralitza l’ordre de l’Audiència de Palma o ingressa al centre penitenciari en espera d’una resolució que es podria allargar en el temps. Les mateixes fonts precisen, però, que el TC acostuma a ratificar l’ordre d’empresonament en aquest tipus de peticions quan la condemna és superior als cinc anys. Així que Urdangarin i el seu soci difícilment escaparien de l’ordre del tribunal sentenciador. El cunyat de rei Felip VI –que actualment té establert el domicili a Suïssa– podrà decidir a quin centre penitenciari espanyol vol complir la condemna. Ell mateix es pot presentar voluntàriament a la presó que esculli i allà s’hauria de formalitzar l’ingrés.

Menys sanció

Pel que fa a la situació de la seva dona, Cristina de Borbó, el Suprem ratifica la condemna com a responsable civil a títol lucratiu per malversació de cabals i frau, però s’anul·la la mateixa responsabilitat en el cas dels delictes contra la Hisenda Pública i això fa que la sanció econòmica es redueixi a la meitat, fins a 136.950 euros. Una part de les quantitats rebaixades a la germana del rei, en tot cas, ara carreguen sobre Urdangarin, al qual se li eleva la sanció per les quotes de l’IRPF defraudades a Hisenda.

Ahir, mentre la casa reial afirmava mostrar el seu respecte als tribunals, el jutge instructor de la causa, José Castro, es lamentava que finalment s’hagi imposat una sentència “de saldo”.

El Suprem insistia ahir que Urdangarin va fer valer la seva situació de “privilegi” a conseqüència “del seu matrimoni amb la filla de qui llavors era cap de l’Estat”. Això li hauria permès “moure voluntats” i aconseguir fer importants negocis en diferents institucions públiques.

LA XIFRA

5
anys
i deu mesos de presó s’han imposat a Urdangarin pel malversació, tràfic d’influències, prevaricació i frau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona