Política

El Parlament basc demana la llibertat dels presos polítics

La resolució, presentada per EH Bildu i Elkarrekin Podem, ha comptat amb el suport del PNB i el rebuig del PP i del PSE-EE

“No hi ha cap element objectiu per mantenir la presó preventiva i l’allunyament de les seves famílies”, asseguren les dones de Rull i Romeva

La Comissió de Drets Humans del Parlament Basc ha sol·licitat aquest dimecres la immediata posada en llibertat dels polítics independentistes catalans presos i ha mostrat el seu rebuig a aquest empresonament.

Aquesta resolució, presentada en una esmena transaccionada entre EH Bildu i Elkarrekin Podem, ha comptat amb el suport del PNB i el rebuig del PP i del PSE-EE.

En la seva resolució, la Cambra de Vitòria assumeix la posició d’Amnistia Internacional en considerar “desproporcionada” la presó preventiva i entén que els càrrecs que se’ls imputen són “excessius”.

A més, mostra “seriosos dubtes sobre la parcialitat i falta de garantia tant de l’actuació judicial com del Ministeri Fiscal”.

La Comissió de Drets Humans del Parlament ha acordat que mentre no es produeixi la posada en llibertat dels polítics els visitaran “per estudiar la seva situació i comprovar si es respecten els seus drets fonamentals”.

Després de la sessió de la Comissió, la presidenta i secretària de l’Associació Catalana de Drets Civils, Meritxell Lluis i Diana Riba, respectivament, que han acudit aquest dimecres al Parlament Basc, han agraït el seu pronunciament.

Lluis, parella de l’exconseller Josep Rull, ha dit que els “presos polítics catalans estan a la presó per complir el mandat de les urnes” i Riba, parella de Raül Romeva, ha sostingut que “no hi ha cap element objectiu per mantenir la presó preventiva i l’allunyament de les seves famílies”.

Per part dels grups parlamentaris, Íñigo Iturrate (PNB) ha considerat “desproporcionat” i un “excés absolut” el manteniment de la presó preventiva dels polítics sobiranistes i ha afirmat que és un “càstig amb fi exemplaritzant”.

Iturrate, que ha sostingut que els jutges i magistrats “emanen del poble i estan sotmesos a la crítica política i a la supervisió de la ciutadania”, ha mostrat el seu desig que “s’aprofiti el nou temps polític a l’Estat” per solucionar la situació a Catalunya des del “diàleg, la negociació i l’acord”.

Jone Goirizelaia (EH Bildu) ha censurat l’”ús ideològic del Dret Penal” en aquest cas, el “trencament de la separació de poders” i la “vulneració de drets fonamentals”.

Goirizelaia ha argumentat que els polítics empresonats ho estan només per haver “expressat legítimament les seves idees”, per decisió d’un jutge al qual es li han donat “facultats absolutes per incidir en la política catalana”.

Eukene Arana (Elkarrekin Podem) ha sostingut que el que es debatia, la posada en llibertat dels polítics, és una “qüestió prepolítica” i ha insistit que els càrrecs que se’ls imputen són “excessius” i la presó “desproporcionada”.

Carmel Barrio (PP) ha definit l’acord d’avui de “despropòsit” i una “ingerència” d’un poder de l’Estat en un altre, i ha sostingut que els “problemes polítics que acaben en presumptes delictes acaben amb l’aplicació de les lleis”.

Barrio ha insistit que a Espanya “no hi ha presos polítics, però sí polítics presos per la presumpta comissió de delictes”.

Rafaela Romero (PSE-EE) ha explicat que l’acord adoptat qüestiona l’actuació del jutge instructor, al qual se l’arriba a acusar de prevaricació.

Ha advocat pel diàleg per solucionar la situació a Catalunya malgrat que no serà fàcil mentre segueixin en presó preventiva els polítics independentistes, però ha insistit que la petició del Parlament Basc “no sembla la via més adequada” perquè quedin en llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia