Política

Trapero, Zoido, Dastis i Santamaría compareixeran al Parlament pels atemptats d’agost

Els policies declararan a porta tancada a petició de la majoria de grups

S’han votat 152 persones, tot i que finalment només s’han aprovat 112

La comissió d’investigació sobre els atemptats gihadistes del passat mes d’agost a Barcelona i Cambrils ha aprovat aquest dimecres al matí que compareguin com a testimonis i experts fins a 112 persones, entre les que destaquen el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, l’exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría i els exministres d’Interior i d’Exteriors, Ignacio Zoido i Alfonso Dastis, respectivament. Per majoria dels grups parlamentaris, s’ha acordat que la documentació policial que s’aporti sigui d’accés restringit als diputats de la comissió, i que les compareixences de tots els càrrecs policials es facin a porta tancada i també sota estricta reserva exclusiva per als membres de la comissió.

A falta de confirmar alguns noms per comptabilitzar bé la ponderació de vots de cada grup, els compareixents més destacats en qualitat de testimonis seran, per la banda de la policia catalana, a banda de Trapero, l’exdirector general dels Mossos, Pere Soler, el comissari en cap d’Informació, Manel Castellví, i altres alts comandaments d’Investigació Criminal i Informació, així com l’anterior director general, Albert Batlle, l’exdirector general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, l’exsecretari general d’Interior, Cèsar Puig, i l’exdirector general de Protecció Civil, Joan Delort.

En canvi, els exconsellers Joaquim Forn i Jordi Jané no han estat aprovats com a testimonis, ja que només hi ha votat a favor Cs i Catalunya en Comú. També estan citats l’actual cap del cos, Ferran López, i el seu número 2, Joan Carles Molinero, a més del comissari en cap de la ciutat de Barcelona, Joan Portals.

També està citat el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Evelio Vázquez, i el de la Policia Local de Cambrils, Josep Muñoz, així com el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens.

Per part de l’estat, han estat citats els caps de la policia espanyola i la Guàrdia Civil a Catalunya, Sebastián Trapote i Ángel Gozalo, respectivament, a banda de Sáenz de Santamaría, Zoido i Dastis. També s’ha aprovat la compareixença del cap del CNI, Félix Sanz Roldán, de Diego Pérez de los Cobos i del responsable del CITCO, José Luis Olivera. Manuel Navarrete, de la unitat antiterrorista d’Europol també hauria de comparèixer, així com el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

Altres càrrecs o excàrrecs de la Generalitat que hauran de comparèixer són Josep Ginesta, exsecretari general d’Afers Socials, l’exsecretari de Migracions Oriol Amorós, Lluís Baulenas, exsecretari general d’Ensenyament, Enric Vendrell, exdirector general d’Afers Religiosos, el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, i David Elvira, exdirector del CatSalut.

També hauran de comparèixer diversos periodistes de diversos mitjans de comunicació, així com la cap de premsa dels Mossos aquells dies, Patrícia Plaja.

Com a experts, s’ha aprovat la compareixença d’investigadors del CIDOB, de l’Institut Europeu de la Mediterrània, de l’Instituto Elcano i altres especialistes en islamisme, radicalitzacions i immigració, així com membres de la societat civil de Ripoll, o l’excònsol del Marroc a Girona.

En total s’han votat 152 persones, però només se n’han aprovat 112, segons els càlculs inicials dels grups polítics. Molts d’ells probablement no compareixeran, com els que depenen del govern espanyol, ja que tradicionalment no ho han fet en cap comissió d’investigació del Parlament. També es tindrà en compte un equilibri paritari de gènere i la llista definitiva es farà publica dimarts que ve, tot i que sobre la marxa es podrà modificar.

A alguns dels testimonis i experts se’ls demanarà prèviament documentació i alguns podrien no haver de declarar si els polítics ja es donen per informats amb aquesta documentació. Altres ho faran a través de videoconferència,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia