Política

L'Entrevista

El Punt Avui TV, 20.30 i 23.00 hores

Artadi avisa que el Govern català no rebrà el rei Felip amb un somriure

La consellera de la Presidència afirma en una entrevista a El Punt Avui Televisió que amb el seu discurs després del referèndum el monarca va decidir no ser el rei dels catalans i confia que Torra es trobi amb Sánchez aquest mes de juliol

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, Elsa Artadi, afirma en una entrevista al Punt Avui Televisió que a partir d’ara ni el president de la Generalitat ni el president el Parlament, poden rebre el rei Felip VI amb somriure i una encaixada de mans com si no hagués passat res. També diu que espera que la trobada entre el president Quim Torra i el president Pedro Sánchez es celebri aquest mes de juliol. Ho explica a la conversa amb el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, que s’emet aquest dijous a les 20.30 hores  a l’espai “L'Entrevista” d'El Punt Avui TV. El programa es reemet a les 23.00 hores.

La trobada

La trobada entre el president Quim Torra i el president Pedro Sánchez ha de ser abans que s’acabi l’estiu però sembla que encara no hi ha acord per a establir la data. “Per a nosaltres l’estiu comença amb el solstici, o sigui la setmana que ve. Per a ells sembla que l’estiu comença a l’agost. Veurem si la trobada potser a principis de juliol”.

Desobediència

“Alguns han tingut més pressa per formar govern i d’altres hauríem volgut que la investidura del president Puigdemont es votés al Parlament com un acte de sobirania i confirmació. A partir d’aquí si hi ha discrepàncies, tant la unilateralitat com la desobediència no es poden discutir de manera abstracte. A cap de les dues coses hi pots renunciar d’entrada, perquè voldria dir que renuncies a tot. En quins casos es poden plantejar? En els casos que ens portin a alguna cosa productiva. Arribat el cas, no hi haurà cap problema per posar-se d’acord amb ERC si cal desobeir o no”.

Presos

“Els presos tenen dret a estar a Catalunya. Els tenen a Madrid perquè els volen castigar però això no pot formar part de la negociació plantejada des de Catalunya perquè seria com reconèixer que trobem correcte que estiguin empresonats. Quim Torra li preguntarà a Pedro Sánchez com veu ell aquest atac a la democràcia, a les llibertats i a un govern escollit democràticament a Catalunya. Espero que la reunió sigui prou sincera amb un mínim de complicitat per mirar-se als ulls i comentar si Sánchez troba bé el que està passant”.

Millo

“És una bona notícia que l’Enric Millo deixarà de ser delegat de govern a Catalunya i per tant entenem que era una de les conseqüències positives d’aquesta moció de censura presentada i guanyada per Pedro Sánchez”.

El rei

“El tres d’octubre el rei espanyol decideix que ja no és el rei dels catalans. Era un discurs molt esperat. Podia haver fet una crida a la concòrdia o fins i tot tocar el crostó a banda i banda. Erigir-se com a àrbitre o mediador. El que fa és justificar que quaranta- vuit hores abans estan apallissant els ciutadans catalans. És peculiar que vingui a Catalunya quan ell ha rebutjat ser el rei dels catalans. El Govern català no pot actuar amb normalitat amb una persona que ha justificat la violència. El president de la Generalitat i el president del Parlament no el poden rebre amb un somriure i una encaixada de mans després del que ha passat. Ho hem de tenir present cada dia, és un rei espanyol que està justificant que el president de la Generalitat estigui a l’exili i que el Govern estigui empresonat”.

La via basca

“Feia temps que no vèiem actes de reafirmació tan forts al País Basc, com la via que el cap de setmana passat va unir les tres capitals. És un mirall molt clar amb el que ha passat a Catalunya. És curiós que ara sigui el País Basc el que s’emmiralla amb nosaltres a l’hora de reivindicar els seus drets”.

Festa nacional

“Els festius es decideixen des de l’any anterior. L’ú d’octubre és una data maca com a festa nacional. L’altra opció és Sant Jordi, el que m’agrada d’aquesta diada és que no és festiu i això fa que sigui una diada reivindicativa festiva, una jornada de gran mobilització. El que haurem de fer segur es commemorar-lo, l’ú d’octubre, celebrar-ho i donar-li la importància que té, que és molta. Ho hem de treballar conjuntament amb l’Assemblea, amb Òmnium i amb molta més gent”.

Pressupostos

“Ens agradaria treballar-ho amb els Comuns, que no vol dir excloure la CUP de la negociació dels pressupostos, però cal veure si podem trobar prou punts en comú que ens satisfacin a tots. Hem de trobar runa orientació de pressupostos que representi tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona