Política

La Fiscalia de Suprem demana arxivar la querella de Torra contra Rajoy per negar-se a publicar el decret dels consellers

El fiscal defensa que la decisió de l’ex-primer ministre i la seva número 2, Soraya Sáenz de Santamaría, no és “injusta ni arbitrària”

Avala l’autorització prèvia del govern espanyol i conclou que no van prevaricar

La Fiscalia del Tribunal Suprem (TS) espanyol ha demanat a la Sala Segona que arxivi la querella per prevaricació presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra l’ex-primer ministre espanyol Mariano Rajoy i la seva número 2, Soraya Sáenz de Santamaría, per haver impedit la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) del decret de nomenament dels primers consellers del seu executiu.

En la seva denúncia, Torra considera que els aleshores responsables del govern espanyol van actuar de manera “arbitrària i extralimitadora” al negar-se a publicar el decret del 19 de maig i van “prevaricar per omissió”.

La Fiscalia, però, entén “no és ni injust ni arbitrari” que el govern vetés el nomenament dels consellers que estaven “en situació de presó provisional o fugits de la justícia”. Rebutja que la publicació fos un acte “reglat i obligat“ perquè, en virtut de l’article 155, calia que fos el govern espanyol qui decidís sobre si el decret de nomenament era “contrari” a l’ordenament jurídic. Al seu parer, si aquest era el cas, la Moncloa podia i havia d’oposar-se a la seva publicació.

La Fiscalia recorda la interlocutòria del jutge Llarena en què denega la llibertat provisional a Josep Rull i Jordi Turull pel “risc de reiteració delictiva” i, per tant, “la impossibilitat” d’assistir a la seva pròpia presa de possessió. També es refereix als casos dels consellers Toni Comín i Meritxell Serret, que assenyala que es troben “en situació de fugits de la justícia”. Pel fiscal, la seva absència a Catalunya “vulnera el dret fonamental dels altres integrants del Parlament de Catalunya per a l’exercici d’algunes funcions parlamentàries essencials com la del control del Govern, que pot exigir la seva presència física al Parlament”.

La decisió està ara en mans del Suprem, que haurà de decidir si fa cas a la Fiscalia o tramita la querella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia