Política

Torra: “Els presos polítics no seran moneda de canvi”

El president de la Generalitat assegura que aquesta qüestió no ha de ser objecte de negociació en els contactes amb el govern espanyol

Considera que l’acostament és de justícia i que els polítics independentistes no haurien d’estar “ni imputats”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat aquest divendres que “els presos polítics no seran moneda de canvi” en cap negociació amb l’Estat. Torra ha considerat que aquesta qüestió requereix “solucions” i no obrir-ne cap debat.

En declaracions aquest migdia des de la Seu d’Urgell, on ha inaugurat la 29a Trobada Empresarial al Pirineu, Torra ha volgut deixar clar que “la qüestió dels presos polítics no ha de ser objecte de negociació” en la reunió prevista amb el nou primer ministre espanyol, Pedro Sánchez.

“Volem que es faci justícia i que no s’escarmenti”, ha reclamat Torra. “Volem solucions. És un tema de justícia que estiguin a les presons catalanes”, ha sentenciat. Segons ell, els polítics encausats “no haurien d’estar ni imputats”.

Pel que fa a les discrepàncies sobre a qui correspon la decisió de traslladar els presos a Catalunya, el president opinat que la diferència de criteri que hi ha entre el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i el nou ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, posa en evidència les “contradiccions“ del sistema judicial espanyol. “Tots constatem l’oxímoron de la justícia espanyola. No m’estranyen aquestes discrepàncies”, ha reblat. Al seu parer, l’Estat espanyol ha de fer una “profunda revisió cap a la radicalitat democràtica”.

Torra, que creu que “Europa posarà el focus en el que està passant”, ha augurat que els consellers que es troben a l’exterior no seran extradits i que la situació política catalana acabarà arribant als tribunals internacionals.

En aquest context, confia que les demandes presentades pel Parlament contra els jutges del Tribunal Suprem per vulnerar els drets fonamentals dels diputats empresonats tingui “un recorregut d’èxit”.

El cap de l’executiu català també s’ha referit a la seva possible propera coincidència amb el rei Felip VI en el marc dels Jocs Mediterranis de Tarragona. Torra ha assegurat que si finalment es produeix una trobada entre tots dos, demanarà al monarca que es disculpi pel discurs que va fer el passat 3 d’octubre. “Li plantejaré la gravíssima situació política que viu el país, que hi ha presos polítics i exiliats i que el dret a l’autodeterminació de Catalunya està criminalitzat”, ha avançat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia