Política

Torra exigeix justícia: “Els presos polítics no són objecte de negociació”

El president del govern demana “solucions” per a la situació dels presos polítics

Torra reclamarà al rei que es disculpi pel seu discurs sobre l’1-O

La picabaralla entre el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre qui té la potestat de prendre la decisió del possible trasllat dels presos polítics a presons catalanes –competència de la direcció general d’Institucions Penitenciàries– no ha fet variar la posició del govern català. Hi insistia ahir el president de la Generalitat: “La qüestió dels presos polítics no ha de ser objecte de negociació.” Des de l’executiu català no volen entrar en el debat sobre l’acostament perquè entenen que perverteix la veritable qüestió de fons, que és que no haurien d’estar privats de llibertat perquè el delicte de rebel·lió no va existir. Per Torra, la situació d’Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Quim Forn, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart requereix “solucions” atès que “no haurien d’estar imputats per les causes per les quals se’ls està jutjant”. “Volem que es faci justícia i que no s’escarmenti”, hi afegia el president de la Generalitat.

Torra va inaugurar ahir la 29a trobada empresarial al Pirineu. I ho va fer amb una petició als empresaris: que demanin diàleg al nou govern espanyol de Pedro Sánchez. “Cal que escoltin, s’asseguin a la taula i tornem a la política”, considerava Torra. I també reclamava a l’executiu estatal que derogui el decret “indignant”aprovat pel PP que facilitava el trasllat d’empreses fora de Catalunya. En aquest sentit, el president de la Generalitat va garantir que el seu govern “farà polítiques per recuperar les empreses”. En la trobada empresarial al Pirineu, Torra també va denunciar el dèficit fiscal que afecta Catalunya, que és d’un 8%, i va criticar l’actual “model de finançament injust i caducat”.

Alhora, el president de la Generalitat va aprofitar per explicar que quan coincideixi amb el rei –fet que, en principi, serà la setmana que ve en la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona– li demanarà que es disculpi pel discurs que va fer arran del referèndum de l’1 d’octubre. Torra va defensar que aquella intervenció televisiva del monarca “no s’hauria d’haver fet mai”, al·legant que va parlar sense tenir en compte “gran part” dels catalans. El 3 d’octubre, el rei va denunciar un “inacceptable intent d’apropiació de les institucions històriques de Catalunya” que pretenia “fer fallida la sobirania nacional”.

LES FRASES

El sistema judicial espanyol s’està enfrontant cada cop més a les seves contradiccions
Quim Torra
president de la generalitat
Demanaré al rei que es disculpi davant el poble de Catalunya per un discurs que no s’hauria d’haver fet
Quim Torra
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia