Política

L’‘Aquarius’ toca port

Arriba a València la flotilla amb els més de 600 immigrants rescatats per dues ONG franceses i rebutjats per Itàlia

Traslladen unes 140 persones a l’hospital però només sis hi acaben ingressades

Nou dies després de ser rescatats davant de les costes de Líbia, els 630 immigrants i refugiats recollits per l’Aquarius van arribar finalment ahir al port de València repartits en tres vaixells: el mateix Aquarius i dues embarcacions de la marina italiana. A partir de les set del matí, quan va arribar la primera –la patrullera costanera Dattilo, amb 274 persones a bord–, les tres naus van anar atracant de forma esglaonada al moll després de més d’una setmana d’odissea en alta mar des del Mediterrani oriental fins a la costa del País Valencià.

Els esperava un contingent de 2.300 persones, format per professionals de la Creu Roja, policies, traductors, assessors jurídics i voluntaris i, també, centenars de periodistes procedents de tot el món. Els ministres de Foment, José Luis Ábalos, i de Sanitat, Carmen Montón, van visitar el comandament del port que va dirigir l’operatiu d’arribada de la flotilla.

Quatre hores més tard que el Dattilo, arribava l’Aquarius, el vaixell de les ONG franceses SOS Mediterrani i Metges Sense Fronteres que va efectuar el rescat i que duia –entre les 106 persones del passatge– els més vulnerables, nens de curta edat i embarassades. I, finalment, l’Orione, que feia la seva entrada al port sobre la una del migdia amb 250 immigrants a bord.

Tots van ser desembarcats en grups i van ser atesos pels serveis assistencials, sanitaris i policials en el marc del dispositiu extraordinari de l’operació Esperança Mediterrani. Els casos mèdics més urgents van ser derivats als hospitals de València.

Segons el subdirector general d’Emergències de la Generalitat valenciana, Jorge Suárez, els immigrants no presentaven “patologies rellevants, però sí un gran nombre de patologies lleus com ara cremades solars o malestar general per l’amuntegament del viatge”.

“Viatge massa llarg”

Suárez va precisar que 58 dels 274 passatgers del Dattilo (33 homes i 25 dones) van necessitar atenció mèdica. Dels 630, més de 140 van ser traslladats a hospitals, però sis només hi van quedar ingressats

Les autoritats espanyoles van anunciar que els immigrants tindran un permís d’estada al país de 45 dies. A partir d’aleshores, seran tractats conforme a legalitat espanyola “sense majors excepcions”. “Es tracta d’una entrada extraordinària per raons humanitàries”, van explicar. La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va reiterar que la decisió del govern espanyol d’acollir els immigrants respon a criteris “d’estricta humanitat”. “No podien estar vagant pel Mediterrani amb un risc evident de mort”, va dir. Els immigrants van quedar sota tutela de les ONG després d’haver passat pels tràmits d’identificació policials.

Després dels desembarcaments, Metges Sense Fronteres i SOS Mediterrani van reclamar als governs europeus que situïn com a “prioritat absoluta” la vida de les persones per damunt dels “rèdits polítics”. També que facilitin el desembarcament ràpid als ports europeus segurs més propers en cada cas perquè els rescatats al mar puguin rebre assistència adequada. Les dues ONGs, que van parlar en una roda de premsa conjunta al port de València, van advertir als governs europeus que “no han de bloquejar les iniciatives independents i no governamentals de cerca i rescat”, sinó crear un mecanisme exclusiu i eficaç al Mediterrani central.

Per la seva banda, el president de Metges Sense Fronteres a Espanya, David Noguera, va celebrar l’arribada dels immigrants, ahir, al port de València després d’un viatge “massa llarg”. “El bloqueig dels ports europeus ens obligarà a replantejar l’operativa i ens dificultarà encara més els rescats”, va lamentar.

Des de Ginebra, l’Agència de Nacions Unides per als refugiats (ACNUR) aplaudia la decisió del govern de Pedro Sánchez de donar una solució a la crisi de l’Aquarius, al qual les autoritats d’Itàlia i Malta van denegar el permís per atracar. “Estem molt agraïts que aquesta dura experiència hagi acabat, però aquest incident no hagués hagut de passar mai”, va denunciar l’alt comissionat de l’ONU per als Refugiats, Filippo Grandi, en un comunicat.

LES XIFRES

9
dies
ha durat l’odissea dels 630 immigrants de l’‘Aquarius’, des del seu rescat fins a la seva arribada ahir a València.
45
dies
de permís d’estada a Espanya tenen els immigrants de l’‘Aquarius’. Després, se’ls aplicarà la legalitat espanyola.

Més de 1.000 salvats a Andalusia

Redacció

L’arribada de la flotilla de l’Aquarius a València va tenir, ahir, el contrapunt al sud de l’Estat espanyol, on efectius de salvament van rescatar del mar almenys 1.290 immigrants durant el cap de setmana. D’aquests, 1.138 en aigües andaluses del mar d’Alboran i de l’Estret i 152 en aigües canàries, mentre que 63 més continuen desapareguts i s’han recuperat 4 cadàvers. El final del Ramadà i la notable millora del temps explicarien aquesta allau d’embarcacions que surten del Marroc per arribar a la costa espanyola, segons han explicat fonts especialitzades en el moviment migratori.

La jornada més intensa quant a nombre de rescats a Andalusia va ser divendres, amb 629, la majoria davant de les costes de Cadis. Quatre homes subsaharians van ser trobats sense vida després que naufragués el bot en què anaven per l’estret de Gibraltar. La Guàrdia Civil va informar que els equips de salvament, a més, busquen un altre bot amb uns 20 immigrants a bord que va desaparèixer en alta mar al sud de Canàries després de sortir de Mauritània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia