Política

El TSJC no admet a tràmit la querella per delicte d’odi al diputat Ferran Civit

El tribunal dicta que només grups vulnerables i no els cossos policials poden ser víctimes de delictes d’odi

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat no admetre la querella per incitació a l’odi que la Fiscalia va presentar contra el diputat d’ERC Ferran Civit, per tuits contra policies de l’1-O, perquè entén que només són delicte les expressions d’hostilitat cap a col·lectius “vulnerables”.

En un acte, la sala civil i penal del TSJC acorda no investigar la querella de la Fiscalia i recorda que, segons el Codi Penal, “no qualsevol col·lectiu o grup social de persones” pot ser víctimes de delictes d’odi, sinó només aquells que “puguin considerar-se vulnerables”.

Els dies 2 i 3 d’octubre, Civit va publicar cinc tuits successius al seu compte “dirigits a una generalitat de persones no identificades” amb els que “pretenia” que els policies espanyols i els guàrdies civils allotjats en diversos hotels de Catalunya “fossin expulsats” dels establiments, “si fos necessari, fent soroll durant tota la nit al voltant dels seus allotjaments per no deixar-los dormir o difonent entre els turistes que estiguessin allotjats als hotels o que tinguessin pensat fer-ho que es tractava de ’repressors que agredeixen a pacífics demòcrates’”. També va escriure crítiques negatives dels establiments a les xarxes socials i en webs especialitzades, i va publicar el nom de quatre d’aquests hotels.

Civit va utilitzar l’etiqueta ’#caphotelambpolicia’ i va publicar els següents missatges: ’No doneu allotjament a qui us reprimeixi. Fora dels nostres hotels! No deixeu dormir en calma a qui us reprimeixi. Feu soroll tota la nit!’; ’Les forces d’ocupació encara hi seran una temporada. Va per llarg i no els hem de facilitar res!’; ’Que tots els futurs turistes sàpiguen amb qui comparteixen habitació: repressors que agredeixen a pacífics demòcrates’; ’Recomaneu a tothom a xarxes i a Tripadvisor l’Hotel Gaudí de Reus mentre aculli Policia repressora. No són benvinguts!’; i ’Llocs de Lleida on hi ha Guàrdia Civil i Nacional a: Aisaza Hoteles, Prat de la Riba 37, Hotel Real, Hotel Sansi’.

Segons el fiscal, aquests tuits pretenien “intimidar o atemorir” els agents policials, però el tribunal creu que cal acreditar, almenys indiciàriament, que la intenció última de Civit era fomentar la discriminació. De fet, citant jurisprudència espanyola i internacional i recomanacions de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància, del Consell d’Europa, els magistrats recorden que l’article 510.1.a del Codi Penal s’ha d’aplicar per limitar la llibertat d’expressió només en aquells casos que incitin la discriminació de “col·lectius vulnerables” i que “hi ha formes d’expressió que ofenen, pertorben o trastornen, però per si mateixes no constitueixen incitació a l’odi”.

Per això, conclou el TSJC, “no constitueix un delicte d’odi qualsevol expressió d’hostilitat difosa públicament contra una o més persones pertanyents a un col·lectiu o grup social identificable, encara que sigui clarament ofensiva i pertorbadora de la pau social i l’ordre públic”. “La conseqüència és que el discurs d’odi o hostilitat contra l’autoritat o contra els agents de l’autoritat no pot ser sancionat amb l’article 510”, assegura. Tot i això, admet que certes expressions poden suposar un delicte de proposició per delinquir o provocació per la comissió d’un delicte o apologia d’un delicte d’atemptat i resistència greu a l’autoritat, o amenaces greus i injúries a les forces de seguretat.

Per últim, el TSJC diu que no consta que els missatges hagin tingut cap repercussió o efecte pràctic pels policies o els hotels i la suposada limitació de la llibertat de circulació i residència que proposen els tuits és “quimèrica i irrealitzable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona