Política

L’ANC proposa primàries per fer llistes unitàries en les municipals

Les votacions obertes es durien a terme únicament a les poblacions de més de 25.000 habitants

A Barcelona ja hi ha moviments oberts per bastir un front sobiranista

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha proposat obertament la celebració d’unes “primàries republicanes” per configurar llistes unitàries sobiranistes a les principals ciutats del país de cara a les eleccions municipals del 2019. La decisió es va prendre en una reunió extraordinària del secretariat nacional celebrada ahir a Barcelona per fixar la posició de l’entitat de cara als comicis locals, i ara l’hauran de ratificar els socis en una consulta telemàtica que s’haurà de dur a terme en les pròximes setmanes.

La proposta té com a objectius estratègics no només aconseguir el màxim nombre d’alcaldies independentistes –que també–, sinó “garantir la unitat d’acció” i “fer efectiva la República catalana”, segons va expressar l’ANC a través d’un comunicat. A partir d’aquest raonament, aquestes primàries haurien de servir per constituir les candidatures als municipis de més de 25.000 habitants, i estarien obertes a aspirants de la societat civil i dels partits. El raonament que fa l’entitat és que aquesta fórmula evitarà que hi hagi divisió de vot entre el sobiranisme en una contesa electoral que s’entreveu que pot estar molt polaritzada.

Pel que fa a les poblacions de menys de 25.000 censats, les assemblees territorials hauran de valorar, d’acord amb el secretariat nacional de l’ANC, si és “aconsellable impulsar un procés de primàries al municipi” o si “seria millor establir només compromisos amb els actors locals, per continuar garantint l’alcaldia independentista”.

La batalla de Barcelona

Un dels indrets, atès el seu valor estratègic, on el debat sobre la llista única ja fa setmanes que cueja és Barcelona. El primer a agitar-lo va ser el filòsof Jordi Graupera, que fins i tot ha creat un lloc web per recollir adhesions per a la proposta de fer aquestes primàries, i que ahir ja havia reunit 32.287 signatures. Després de Graupera, va ser Ferran Mascarell qui també es va fer seva la idea d’agrupar forces al voltant del sobiranisme, un plantejament que suscita més recels que adhesions entre el PDeCAT, ERC i la CUP.

LA XIFRA

32.287
firmes
s’havien recollit ahir a través d’internet per demanar la celebració d’unes primàries obertes a Barcelona.

JxCat replica a ERC: “Nosaltres som els més valents”

El portaveu adjunt del grup parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, va respondre ahir al contingut de la carta d’Oriol Junqueras que es va llegir el dia abans en la conferència nacional d’ERC i en què demanava “menys soroll i més eficiència” a l’independentisme. “Nosaltres no ens hem mogut, som on érem”, va manifestar Pujol, que encara va ser més explícit quan hi va afegir: “Som els més valents, els del sentit comú i els de la centralitat. El nostre discurs és en positiu i demana no discutir amb ningú. El que cal és obrir els braços i incloure tots aquells que saben que la prosperitat de Catalunya exigeix fer República.” Des de la diada castellera de Terrassa, el dirigent independentista també va insistir que tot el que no sigui l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats “és una mera operació de màrqueting”. “Els camins del mig són només un intent de maquillar i endolcir una situació que no en té res, de dolça”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia