Política

Jordi Gironès

Alcalde de Riudarenes

“Ara s’ha instal·lat la mediocritat en la política”

“No estic cansat, simplement és una etapa que s’ha acabat”

“Hem treballat molt perquè no es repeteixin els problemes d’aigua”

Metge de professió, ja jubilat, farà 24 anys que està a l’Ajuntament de Riudarenes. Pràcticament tots com a alcalde, excepte en un període de tres any en què una moció de censura, l’any 2008, liderada per CiU i un regidor trànsfuga, el va enviar a l’oposició. Sosté que no tindrà enyorança i que no ho trobarà a faltar

Jordi Gironès fa 24 anys que està a l’Ajuntament, 21 dels quals com a alcalde, i és un dels més veterans de la demarcació. No es tornarà a presentar.

Cansat?
No l’hi sabria dir. No estic cansat. Però s’ha acabat, simplement.
Per què no continua?
Tinc pressions però per a mi seria demencial. No m’hi veig. Les coses s’acaben.
Ja tenen lligat el relleu?
Fa un any que treballem amb gent i farem un bon equip. El cap de llista encara no està definit. Hi ha diverses persones que poden entomar el repte. Ara ja tenim un grup que sap vint vegades més del que jo sabia quan vaig entrar.
Quin balanç fa del pas per la política?
El món municipal és molt bonic. Aprens moltes coses. Ho has intentat fer el millor que has sabut i t’has equivocat moltes vegades. Però això és molt fàcil de dir un cop ho has fet. Una de les curiositats, que veus amb la perspectiva i l’experiència, és que els ciutadans no entenen el que és un ajuntament i es perden moltes oportunitats. Al ciutadà, només el preocupen coses de manera egoista: el meu carrer, el meu contenidor, el meu sot de davant de casa... Quan, en pobles petits, tothom hauria d’estar interessat en el que fa l’Ajuntament. El mal és que la gent s’ha acostumat a votar cada quatre anys i després se n’oblida. I acaba passant el que passa. Si pugem graons i anem al Consell Comarcal, a la Diputació, al govern... Hi ha gent que et fas creus que pugui estar en aquests llocs de responsabilitat. Per moltíssimes raons: per la seva incompetència, per la seva ignorància...
Veig que passen els anys però continua sense pèls a la llengua. Mai s’ha tallat per dir el que pensa, tant quan era militant socialista com ara.
Jo em considero socialista. M’agrada el que representa l’ideari socialista. El que passa és que no conec cap partit català que sigui socialista, ni tampoc a l’Estat. L’important és que nosaltres no hem perdut mai les nostres sigles, sempre hem estat l’Agrupació Independent de Riudarenes, que alguns anys després portava un guió. Però ara el que hi ha instal·lat en la política és la mediocritat. Tothom s’hi atreveix! En el partit socialista veus aquests dirigents, que són professionals de la política, que no es mullen per res, que viuen per ells... Han fet que el socialisme s’hagi anat degradant. Molta de la gent que dirigeix el partit són uns penques. Van amb la bandera socialista però ves a saber què són. I ho vaig deixar perquè era un fart de riure.
Riudarenes s’ha implicat molt en el procés. Quina valoració en fa com a alcalde?
L’1 d’octubre va ser la victòria del poble. Només de pensar-hi ja se’m posa la pell de gallina. Va ser una diada d’expressió popular però molt malt conduïda i molt manipulada pels que ens governaven aquí. La mediocritat fa que no anem enlloc. Això ja no té marxa enrere però s’han de canviar els polítics que estan al davant. Tampoc costaria gaire ser millor que els altres, perquè quina colla també! Tenim gent molt bona. Però amb quatre xitxarel·los no anirem enlloc!
Ha sigut un mandat plàcid a Riudarenes tenint majoria absoluta?
Sí, bastant. Ens sentim molt orgullosos de la feina que hem fet en l’àmbit econòmic. L’Ajuntament està estabilitzat amb un deute molt raonable. I hem aplicat polítiques socials que s’han traduït, per exemple, en l’espai jove al centre cívic de Can Fornaca i amb dinamitzadors de jovent tant al poble com a la urbanització. També hem introduït a l’escola uns cicles de lectura i un programa sobre reciclatge amb una ambientòloga. Treballem amb el banc d’aliments, tenim una psicòloga de suport per a casos de maltractament en dones... Les nostres dues àrees potents han estat Economia i Acció Social. I n’estem molt orgullosos.
El servei d’aigua a Can Fornaca deu ser el repte més important sobre la taula.
És molt complicat perquè de tres pous ens vam quedar només amb un. Ara n’hem fet un de nou en un altre punt de la urbanització i així tenim dos punts de captació. També hem fet una altra derivació de xarxes i podrem fer el subministrament des de dos punt diferents per evitar el que ens va passar l’any passat. Vam patir molt perquè ens vam quedar sense aigua.
Aquest estiu no es repetirà?
Hem treballat molt. Espero que no.
És complicat gestionar una urbanització tan gran.
La conclusió d’un màster de la universitat deia que una urbanització tan gran com la nostra no és sostenible. I això és molt fort. Miri, hi ha prop de 29 quilòmetres de carrers, amb el que significa de serveis, i hi ha empadronats uns 500 veïns, que a l’estiu es converteixen en uns 2.000. La tenim recepcionada des del primer dia i això requereix uns esforços i unes inversions molt importants. Però si no la recepciones no deixa de ser un gueto. I nosaltres no ho volíem. I ens n’anem sortint, tot i les dificultats.
I com està el ramal de la MAT que afectava molt directament el seu municipi?
Mai més se n’ha sabut res. I ni ganes.
Un dels projectes que sí que s’ha revitalitzat és la variant de Sils i Riudarenes.
Fa 24 anys, quan vam entrar a l’Ajuntament, ens van limitar la revisió del POUM pel traçat d’una variant que passava per la carretera vella de Santa Coloma. Aquell projecte ves a saber on està. Ara se’ns ha proposat aquesta variant, que ens va semblar correcta tant a Sils com a Riudarenes. No us podeu arribar a imaginar el trànsit que tenim aquí. Si aconseguim treure tot aquest flux del centre, la fisonomia del nostre poble pot canviar moltíssim. El dia que sigui una realitat, ho agrairem molt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia