Política

Torra es reuneix a Edimburg amb la primera ministra d’Escòcia

El president de la Generalitat i Nicola Sturgeon fan la primera trobada d’alt nivell entre els dos governs en una dècada

Tots dos coincideixen a senyalar que els conflictes de sobirania nacional s’han de resoldre per vies pacífiques i democràtiques

El president Quim Torra i la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, s’han reunit aquest dimecres a Edimburg, en la primera reunió d’alt nivell entre els dos governs en prop d’una dècada.

Torra, ha arribat aquesta tarda a la residència de la primera ministra. A la porta l’esperaven un grup de catalans independentistes amb cartells en favor dels presos i estelades.

La de Torra i Sturgeon és la primera reunió entre el govern català i l’escocès des que, el 2008, l’aleshores primer ministre Alex Salmond va viatjar a Barcelona per entrevistar-se amb el llavors vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira.

La trobada, duta a terme en una atmosfera de cordialitat, estava pensada per enfortir els vincles d’amistat entre Escòcia i Catalunya. Els dos líders han parlat de la complexa i difícil situació política de Catalunya i han coincidit en el plantejament que el futur de Catalunya ha de passar per solucions pacífiques i democràtiques, basades en el diàleg entre els governs espanyol i català, sempre des del respecte al dret a l’autodeterminació del poble català.

Els dos caps de govern han coincidit també a assenyalar que, al segle XXI, els conflictes vinculats amb l’autodeterminació s’han de resoldre per la via de referèndums democràtics, amb les condicions que acordin les dues parts implicades i amb el reconeixement internacional corresponent.

Sobre el referèndum d’independència celebrat a Escòcia el 2014, fruit d’un acord entre Edimburg i Londres, tots dos han coincidit a senyalar que és el millor exemple d’aquest tipus de processos i demostra que els conflictes relacionats amb la sobirania nacional s’han de resoldre sempre per vies pacífiques i democràtiques.

Prèviament, el president de la Generalitat havia visitat la consellera Clara Ponsatí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts