Política

El Suprem condemna l’Estat per no haver acollit refugiats

El tribunal ratifica que Rajoy va incomplir la quota assignada el 2015 per la UE i ara obliga Sánchez a fer-ho

Dels gairebé 20.000 casos en què li pertocava atorgar asil, només n’ha tramitat el 12,8%

Victòria judicial de l’associació Stop Mare Mortum. El Tribunal Suprem va donar-los ahir la raó i va determinar que l’executiu de Mariano Rajoy va incomplir la quota de ressituació de gairebé 20.000 refugiats procedents d’Itàlia i de Grècia que el 2015 li havia assignat la UE i que s’havien de fer efectius en un període de dos anys. De tots ells, l’Estat espanyol només va tramitar-ne el 12,85%, segons admet la sentència. Davant d’això, la sala contenciosa administrativa condemna a fer-les efectives, tot subratllant que la decisió era vinculant i d’obligat compliment i que, en tot cas, no caducava als vint-i-quatre mesos d’haver-se emès l’ordre de la UE, tal com al·legava l’advocat de l’Estat per justificar que passat el temps es deixessin de tramitar els asils que els corresponia.

És la primera vegada que un tribunal condemna un estat membre pel fet d’haver incomplert les quotes d’acollida. En tot cas, és l’actual executiu de Pedro Sánchez el que s’haurà de fer càrrec del 87% restant, del qual es va desentendre l’anterior inquilí de La Moncloa. El tribunal, si més no, defensa la seva competència per resoldre aquest assumpte que deriva d’una decisió europea, i és per això que va rebutjar plantejar una qüestió prejudicial davant el TJEU, tal com li reclamava el govern afectat, i va sentenciar que en no haver-hi una causa oberta en aquest àmbit, el Suprem “pot examinar i, en el seu cas, estimar la pretensió exercitada”.

Al·legar dificultats

L’advocat de l’Estat adduïa “greus dificultats administratives” per poder complir les exigències establertes per la UE. Però el tribunal considera que aquesta suposada lentitud i la falta de coordinació entre països a l’hora d’executar els asils no pot ser utilitzada com a “causa d’exempció”. Tant és així que la sala alerta l’executiu que la decisió de la UE recollia un seguit de mesures “flexibilitzades que no han estat ni al·legades ni utilitzades” pel govern. De fet, també s’indica que si bé els estats membres podien acollir-se a una reducció de fins al 30% de la quota establerta, en el cas espanyol ni tan sols es va sol·licitar.

Dures crítiques

La sentència, doncs, és un dur revés per a l’Estat, i més concretament per al govern desallotjat a partir d’una moció de censura, en una qüestió que sovint havia estat denunciada tant des d’entitats de suport als refugiats com també des de l’oposició al Congrés. Ara, en tot cas, tocarà al dirigent del PSOE gestionar les omissions del PP.

La plataforma Stop Mare Mortum aplaudia ahir la sentència i assenyalava que pot suposar una oportunitat “cabdal” perquè l’executiu socialista canviï les actuals polítiques migratòries. Per la seva banda, AI es felicitava també per la decisió del tribunal i instava el govern a negociar de manera bilateral amb Itàlia i Grècia per resoldre totes les dificultats i que es puguin dur a terme els establiments dels refugiats de manera efectiva. Verónica Barroso, portaveu de l’entitat a Espanya, expressava la seva esperança que el gabinet de Sánchez actuï de forma urgent per complir els compromisos que s’havien adquirit.

LA XIFRA

19.449
places
estava obligat a oferir el govern de Mariano Rajoy. Finalment només es va tramitar el 12,85%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA