Política

Aragonès tanca amb “escepticisme i un punt d’optimisme” els contactes amb Calvo

La vicepresidenta aposta per donar una “solució política” al conflicte amb Catalunya

La trobada dona continuïtat a la mantinguda per Torra i Sánchez dilluns

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, han mantingut aquest dijous al matí una reunió “fructífera i de cortesia” –en paraules de la vicepresidenta- que ha servit per avançar en els continguts de la Comissió Bilateral que es reunirà aquest mes de juliol.

En declaracions després de la reunió, Calvo ha assegurat que la trobada s’ha produït en el marc de la “normalitat” del diàleg que el govern espanyol vol mantenir amb tots els governs autonòmics i en especial amb la Generalitat. “Hem resolt una part important que és que la Comissió Bilateral es reunirà abans de l’agost, i hem posat els noms que hi seran en un pas més en el compliment de les tasques que s’havien traçat”. Segons la vicepresidenta, tots dos han abordat la situació política a Catalunya en una reunió que “forma part d’una altra imatge amb contingut de normalitat i respecte a la Constitució que és parlar amb franquesa perquè tot entri dins de l’àmbit de la política”.

Per la seva banda, El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat amb “escepticisme i un punt d’optimisme” les reunions que ha mantingut aquest dijous amb la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, amb qui malgrat la “llunyania” existent respecte al dret d’autodeterminació ha constatat la disposició a assolir acords en altres matèries que es podrien concretar a les comissions bilaterals Estat-Generalitat.

En roda de premsa al Centre Blanquerna de Madrid, Aragonès també ha emplaçat el govern espanyol a fer ús dels “instruments” que té al seu abast per tornar a situar el debat polític a l’àmbit polític, i no als tribunals.

Aragonès ha apuntat que surt de la reunió amb un “90% d’escepticisme” però també amb un “10% d’optimisme” basant-se en l’existència per primera vegada en anys d’un marc de diàleg. Ara, ha dit, “hi ha l’oportunitat que hi hagi alguna oportunitat d’arribar a un acord”, malgrat que “la qüestió de fons”, és a dir, el dret d’autodeterminació “estem molt allunyats i no veiem que hi pugui haver un acord”.

Més enllà d’aquesta discrepància, a les dues reunions s’han fet passos per poder concretar acords a la bilateral Estat-Generalitat que tindrà lloc al mes de juliol amb Maragall i Batet com a caps de les delegacions, i a la comissió mixta d’afers econòmics que encara no té data.

Segons Aragonès, a la primera s’hi abordarà els “incompliments de l’Estat”, així com qüestions relacionades amb les competències i l’aixecament dels vetos del govern espanyol al Tribunal Constitucional contra diverses lleis socials del Parlament.

Pel que fa a la reunió amb Montero, Aragonès ha plantejat deutes pendents de l’Estat amb la Generalitat que ascendeixen a més de 6.000 milions d’euros. 750 corresponen a la liquidació de la disposició addicional tercera de l’Estatut pactada per al 2008 que fa referència a la inversió en infraestructures, gairebé 3.000 milions d’euros més en inversions en infraestructures, una partida de 668 milions d’euros per a Mossos d’Esquadra i uns 1.500 per l’aplicació de la llei de dependència. Totes aquestes qüestions s’abordaran a la comissió mixta d’afers econòmics i fiscals Estat-Generalitat.

Aragonès també ha plantejat a la ministra una revisió a l’alça dels objectius de dèficit per a Catalunya per al 2019 “imprescindible perquè es puguin fer uns bons pressupostos”. Segons el vicepresident, Montero s’ha compromès a “estudiar-ho i a anar-ho treballant, i esperem que es puguin concretar”.

Aragonès també ha demanat a Montero que aixequi els controls del govern espanyol sobre els fons del FLA que el ministre Montoro va establir el 2015, malgrat que de moment no ha assolit cap compromís de la ministra

La reunió dóna continuïtat a la de dilluns passat entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona