Política

El PP vol sortir de Schengen si l’euroordre no funciona

Pedro Sánchez creu que l’important és que Puigdemont serà jutjat a l’Estat

El president del govern espanyol evita pronunciar-se sobre la decisió del tribunal alemany

El Partit Popular va exigir ahir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que suspengui l’aplicació de l’Acord Schengen a l’Estat espanyol. El vicepresident del Grup Popular al Parlament Europeu, Esteban González Pons, va reaccionar a la resolució de la justícia alemanya sobre Carles Puigdemont amb crítiques cap a l’efectivitat de les ordres de detenció europees: “S’ha demostrat que l’euroordre no funciona i, per tant, l’Acord de Schengen és un risc per als països que estem a la Unió Europea”.

Així, González Pons va defensar la sortida de l’espai Schengen “com han fet tantes vegades altres països de la UE”, una situació que creu que s’ha de mantenir “fins que s’aclareixi si l’euroordre serveix per a alguna cosa o no serveix per a res”. L’eurodiputat popular també va retreure la falta de “confiança” entre els països de la Unió Europea, alhora que va lamentar el fet que jutges d’altres estats “tinguin un prejudici cap a Espanya i el seu sistema judicial”.

Per la seva banda, Pedro Sánchez –que ahir era a la cimera de l’OTAN a Brussel·les– va evitar pronunciar-se sobre la decisió del tribunal alemany: “Les resolucions judicials no es valoren, es respecten”, siguin al país que siguin, va dir. El que va considerar “important” és que “les persones involucrades” en el procés independentista siguin jutjades a l’Estat espanyol: “I això és el que passarà”, va sentenciar.

Ciutadans va celebrar que Puigdemont hagi de “donar la cara” davant la justícia espanyola “per haver robat diners dels catalans per fer un cop a la democràcia”. Però, de la mateixa manera que el PP, el president de la formació taronja, Albert Rivera, va lamentar que les euroordres siguin un instrument que “beneficia els que fugen i perjudica els que es queden” per la menor gravetat de les penes imposades. Tot i això, Cs va considerar que de la resolució es desprèn que Puigdemont “no és un pres polític”.

Els comuns, en canvi, van definir la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein com “un cop a la via Llarena”, un jutge que “es va inventar” que hi va haver violència per “justificar el delicte inexistent” de rebel·lió.

LA FRASE

Vam aixecar les fronteres convençuts que si se’ns escapava algun delinqüent ens el tornarien
Esteban González Pons
vicepresident del grup popular al parlament europeu

“Puigdemont triomfa una mica”

En saber-se la resolució de Schleswig-Holstein sobre Puigdemont, la premsa internacional, sobretot l’alemanya, no va trigar a fer-se’n ressò. El Frankfurter Allgemeine, per exemple, titulava la notícia dient: “Puigdemont triomfa una mica.” Le Monde també va qualificar la decisió com “una victòria per a Puigdemont i un revés polític per a Madrid”. El mitjà francès va recordar que la decisió “pot impedir un processament per rebel·lió”, un crim que a l’Estat espanyol comporta una condemna de presó de 30 anys, mentre que la pena màxima per malversació és de 8. The Times també destacava la menor gravetat de l’acusació per malversació respecte a la de rebel·lió, però va subratllar el rebuig del tribunal alemany al fet que Puigdemont sigui “víctima d’una persecució política”. I va assenyalar que la decisió “arriba en un moment delicat, ja que el nou govern espanyol intenta reduir la tensió amb els polítics independentistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia