Política

El dibuixant Fer i les famílies dels presos, creus de Sant Jordi

El govern premia Roger Español, que va perdre un ull l’1-O

En total, es distingeixen 31 persones i 24 entitats

La Creu de Sant Jordi serà concedida enguany a 31 persones i 24 entitats que han destacat per la seva contribució a Catalunya, tal com va acordar ahir el govern. Entre els guardonats amb el que és el màxim reconeixement de la Generalitat hi ha l’humorista gràfic Josep Antoni Fernández Fernández, Fer, encarregat de dibuixar la vinyeta d’aquest diari. Considerant que aquesta distinció “no pot estar al marge del que passa al país”, també s’ha premiat l’Associació Catalana pels Drets Civils, l’organització creada pels familiars dels presos polítics i exiliats, i el músic Roger Español, que va perdre un ull durant el referèndum de l’1-O. Per primer cop en la història, les creus es van aprovar tres mesos més tard de la diada de Sant Jordi, perquè a l’abril no hi havia govern i estava vigent l’article 155.

La resta de persones distingides són la religiosa i activista social Lucía Caram, l’historiador Josep Cruanyes, el submarinista Eduard Admetlla, la historiadora Victòria Almuni, el gastrònom Francesc Xicu Anoro Zuferri, l’atleta Tomàs Barris, l’escriptora Margarida Aritzeta, l’economista Lourdes Benería, l’activista per la llengua Teresa Casals, els escultors pessebristes Joan i Martí Castells, la professora de llengua catalana Teresa Clota, l’economista i escriptor Amadeu Cuito, la pedagoga musical Assumpció Malagarriga, la historiadora de l’art Rosa Maria Malet, el conservador cinematogràfic Santiago Marrè, la cantant Franca Masu, la bibliotecària Carme Mayol, la pianista Leonora Milà, la dibuixant i animadora de cinema Pepita Pardell, el galerista d’art Artur Ramon, la il·lustradora Maria Rius, el fotògraf Josep Maria Roset, l’escriptor Jordi Sierra, l’activista cultural Nemesi Solà, el pedagog i escriptor Joan Soler, la traductora literària Dolors Udina, la filòloga i activista cultural Roser Vernet i el cirurgià Joan Viñas.

Les entitats premiades són l’ONG Proactiva Open Arms, les agrupacions de defensa forestal (ADF), la fundació Alzheimer Catalunya, l’Ateneu de Sant Just Desvern, la cooperativa Abacus, l’associació Casal Societat La Principal, l’associació Casino La Unió de Vidreres, l’associació Cor Claverià l’Aliança de Lliçà d’Amunt, l’associació cultural La Colmena de Santa Coloma, els Bombers Voluntaris de la Generalitat de Puigcerdà, l’associació d’Editors en Llengua Catalana, l’Orfeó Sarrianenc, l’associació Societat Coral El Vallès, el Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, la fundació puntCAT, la companyia titellaire Marduix Teatre, el festival de música clàssica Nits Musicals de Guardiola de Berguedà, l’Orfeó Reusenc, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, la Societat Cultural i Recreativa La Cumprativa, la Societat Recreativa El Centre, la Unió de Consells Esportius i la Unió de Federacions Esportives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia