Política

Bonvehí vol pactar amb ERC el camí

El nou líder del PDeCAT buscarà acords amb altres forces per als següents passos cap a l’autodeterminació

Puigdemont, Torra i Mas fan una crida a la unitat dins i fora del partit

Fer República, “al més aviat possible”

Bonvehí hauria aprovat la llei de transitorietat després de l’1-O

El nou president del PDeCAT cercarà acords per fer efectiva l’autodeterminació amb altres partits polítics, però sobretot buscarà amb ERC acordar “mínimament els següents passos”. El substitut de Marta Pascal com a president de la formació, David Bonvehí, va fer una crida a la unitat no solament amb altres formacions sinó també de portes endins per anar cap a la Crida Nacional per la República, impulsada pels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, després d’una assemblea sotragada en què Pascal ha fet un pas al costat i la direcció pactada amb el puigdemontisme ha rebut un notori vot de càstig per qüestions de democràcia interna.

Visiblement desbordat –“soc conscient que no tinc la trajectòria ni l’experiència d’Artur Mas, però tinc les mateixes ganes”– i apel·lant al partit perquè l’ajudi en la nova etapa, Bonvehí va demanar als associats que facin cas a Puigdemont i s’inscriguin al moviment que va presentar dilluns des de l’exili, que té l’aval del cap de files de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i dels exconsellers Josep Rull (un dels més aplaudits quan va aparèixer una fotografia seva a la pantalla gegant de l’assemblea), Jordi Turull i Quim Forn, tots quatre, tancats a la presó de Lledoners (Bages). “Es pot ser del PDeCAT i la Crida; encara més: si ets del PDeCAT has de ser de la Crida, participeu-hi”, va encomanar Bonvehí als assistents a la clausura de la primera assemblea del partit.

El nou cap dels antics convergents es planteja treballar acords amb la CUP, amb Catalunya en Comú-Podem i fins i tot amb el PSC en matèria d’autodeterminació, però és especialment amb ERC amb qui aspira a assolir almenys un mínim pacte sobre com procedir per exercir aquest dret “els anys vinents”. “Deixem de demostrar-nos qui és el més valent de tots nosaltres i comencem a pensar com hem de fer passos endavant”, va exigir.

El PDeCAT surt de l’assemblea amb l’objectiu de fer efectiva la República “al més aviat possible”. Els associats van descartar que fos “de manera immediata”. La diferència entre els partidaris del possibilisme i els de la immediatesa va ser de només nou vots. Ara bé, les bases van abraçar la unilateralitat en el preàmbul dels estatuts, un terme que va caure en el moment fundacional, fa dos anys, perquè el Ministeri de l’Interior negava el registre del partit.

Bonvehí va fer una autocrítica sincera poc habitual en política. Conscient del vot de càstig rebut per part de la militància per “no haver fet coses bé”, va admetre ser-ne “col·laborador i víctima” a la vegada. Políticament va fer una defensa aferrissada de les lleis de desconnexió aprovades el 6 i 7 de setembre de l’any passat, per bé que va confessar que, personalment, hauria aprovat la llei de transitorietat després del referèndum. “No em penedeixo d’haver liderat l’1-O com a partit ni les lleis que vam fer per permetre’l”, va reivindicar. Bonvehí va fer un esforç per desmentir que el PDeCAT hagués estat un fre a l’hora de proclamar la República. “Els dies previs, encara que cada dues hores canviéssim d’opinió, sempre vam estar al costat de Puigdemont”, va deixar anar.

I encara va fer una altra afirmació sorprenent: “Quan vam fer la coalició de Junts per Catalunya, la vam encertar, sense voler, segurament, però la vam encertar, perquè ens va permetre guanyar el 21-D.” Semblava un discurs a porta tancada només per als associats.

Puigdemont, ovacionat a peu dret, va enviar un vídeo per aplaudir la crida a la unitat amb un “hem fet el que tocava”. “El PDeCAT no podia amagar el cap ni arronsar-se d’espatlles”, va defensar, tot celebrant l’adhesió a la Crida del partit en què milita. “Una de les grans contribucions que van fer CDC i el PDeCAT va ser no inhibir-se de cap responsabilitat i prendre decisions que després han estat determinants per al país”, va reivindicar l’autèntic protagonista de l’assemblea.

El verí de la desunió

A primera fila, Artur Mas, en un volgut discret segon pla abans i durant la celebració de la trobada, va alertar que “el verí de la desunió” podria aconseguir el que no han pogut assolir ni la força bruta de l’Estat espanyol ni l’aplicació de l’article 155, que és “liquidar” el sobiranisme. El president va fer notar que res del que han intentat les institucions espanyoles ha evitat que es mantingui la majoria independentista al Parlament. Tanmateix, vaassenyalar que, malgrat ja tenir guanyada la “batalla de les raons” i dels arguments, al procés li “falta força” per fer efectiva la independència.

En la mateixa línia, el president Torra, que no és militant, amb una imatge de Winston Churchill emergint de la butxaca de l’americana, va advertir que “vindran setmanes de més sacrificis” per “crear un altre moment” com l’1-O i el que se’n va derivar. “Només junts ens en sortirem”, va reblar.

S’ho escoltava l’ex-primer ministre escocès Alex Salmond, de l’SNP, un partit en qui la Crida s’emmiralla per aglutinar tot el sobiranisme. En un Palau de Congressos entregat a les frases pronunciades en català per part de l’artífex del referèndum escocès del 2014 (“la nostra Clara [Ponsatí]”, “el vostre somni de llibertat, com el meu, mai morirà”), Salmond va constatar que el dret a l’autodeterminació és universal i va lloar la “paciència i el camí de pau” del procés català.

LES FRASES

Hem de trobar espais on pactemmínimament sobre el dret a l’autodeterminació
David Bonvehí
President del PDeCAT
Hem fet el que tocava i aquests dies també, allò que molta gent esperava
Carles Puigdemont
130è President de la Generalitat
Vindran moments per la llibertat en què necessitarem sacrificis de tots i la cooperació i unitat de tots
Quim Torra
131è President de la Generalitat
La raó, ja la tenim, no és una batalla de raons. Però ens falta força
Artur Mas
129è President de la Generalitat
La vostra paciència i coratge i aquest camí pacífic aixequen l’admiració d’Europa i del món sencer
Alex Salmond
Exprimer ministre escocès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia