Política

May inicia una minigira europea per promoure el seu pla de sortida de la UE

La primera ministra britànica confia a tancar un acord amb Brussel·les abans de l’octubre

Es reunirà aquesta setmana amb els líders austríac, txec i estonià

La primera ministra britànica iniciarà aquesta setmana una minigira europea per promoure el seu pla del Brexit entre els seus homòlegs europeus. A finals de setmana es reunirà amb el canceller austríac i amb els primers ministres txec i estonià. Theresa May es va mostrar confiada, ahir, d’arribar a un acord definitiu amb la Unió Europea (UE) abans del mes d’octubre, un acord que no serà gens fàcil després del rebuig inicial al pla del cap negociador europeu, Michel Barnier.

“Hem d’intensificar el ritme de les negociacions i oferir un bon tractat que aporti més prosperitat i seguretat als ciutadans britànics i europeus”, va dir May. “Tirem endavant amb això”, va etzibar.

El pla de Chequers, com es coneix la solució de May, entregat a la UE proposa crear una àrea de lliure comerç per a algunes mercaderies amb la regulació alineada per evitar una frontera física a Irlanda. Es tracta d’una aposta per a un Brexit suau, per mantenir vincles amb la UE quan acabi el període de transició el desembre del 2020.

Aquest pla, que va provocar la dimissió dels dos principals ministres euroescèptics fa deu dies, no convenç ni el sector proeuropeu ni el sector antieuropeu del seu partit, en particular no agrada als euroescèptics, que consideren que farà que el Regne Unit continuï vinculat i depenent de Brussel·les però sense capacitat d’influir com fins d’ara. Només un 13% dels britànics estan contents amb la forma com May està portant les negociacions. Tampoc no va agradar a Brussel·les. Barnier va avisar que el pla “no és legalment factible” pel que fa a la proposta de relació duanera i va advertir que el fet de crear un mercat comú només per a algunes mercaderies (deixant fora els serveis) no beneficia la UE i va en contra dels seus principis. El principal problema continua sent el mateix que el primer dia: el Regne Unit vol mantenir l’accés al mercat únic sense acceptar la lliure circulació de persones.

Tant el Regne Unit com la UE estan treballant per cobrir-se les espatlles en cas que no arribin a cap acord. Amb tot, el nou ministre del Brexit, Dominic Raab, va avisar diumenge que no pagarien la factura de sortida acordada si no arriben a cap acord.

LA XIFRA

13
per cent
dels britànics, només, es mostren satisfets de la manera com May està portant la negociació del ‘Brexit’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona