Política

Sánchez avisa que hi haurà pressupost el 2019 i descarta avançar les eleccions

El president del govern espanyol apel·la a la responsabilitat dels grups en la votació dels objectius de dèficit

Si no la supera, tirarà endavant els comptes amb el sostre de despesa marcat pel PP

El president del govern espanyol, Pedro Sànchez, ha assegurat aquest dijous que hi haurà pressupostos el 2019 i eleccions “en temps i forma” el 2020.

En una roda de premsa a la Moncloa, després de rebre el president de la república francesa, Emmanuel Macron, Sánchez ha apel·lat a la “responsabilitat” de tots els grups i ha defensat que els objectius de dèficit aprovat suposen “més diners a disposició de les administracions locals i autonòmiques”.

Ho ha dit hores abans que el Congrés voti els objectius de dèficit elaborats per l’executiu (coneguts com a sostre de despesa), un pas imprescindible abans d’elaborar el pressupost L’executiu espanyol ha elevat el sostre de despesa en 125.064 milions d’euros per al 2019, el que representa un increment del 4,4% respecte el previst per aquest any. Per a les comunitats autònomes i ajuntaments, això es tradueix en 2.400 milions d’euros més. Si Sánchez no aconsegueix el suport majoritari a la cambra baixa, hauria de fer un pressupost amb el sostre de despesa aprovat aquest any pel PP.

En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que pensa elaborar un pressupost per al 2019, s’aprovi o no el sostre de despesa que plantegen. En aquest sentit, ha avisat que aquells que s’oposin als seus objectius de dèficit s’estaran oposant també a la reconstrucció de l’Estat del benestar o a la dependència i a destinar fons per lluitar contra la desigualtat social provocada per les retallades. “Que cadascú assumeixi la responsabilitat. El govern plantejarà pressupostos pel 2019, amb aquest sostre de despesa o amb l’anterior, però el govern ho farà”, ha manifestat.

El president espanyol manté que el seu executiu, tot i estar en clara minoria, esgotarà la legislatura. “Eleccions n’hi haurà en temps i forma, és a dir el 2020. Aquesta és la voluntat del govern, els objectius estan ben marcats”, ha manifestat.

Sánchez ha defensat que la seva aspiració és “estabilitzar social, política i econòmicament el país, reconstruir l’Estat del benestar, consolidar el creixement i crear ocupació digna”. També es marca com a fita refermar “la regeneració democràtica que s’obre en aquest país després de la moció de censura”.

“Xantatge a l’Estat”

Sobre les explicacions del director del CNI, que va comparèixer dimecres al Congrés per parlar sobre les relacions entre el comissari Villarejo, l’amistançada de Joan Carles I, Corinna, i el mateix rei emèrit. Podem, ERC, PDeCAT, Bildu i Compromís han registrat la petició d’una comissió d’investigació, a la qual el PSOE no hi dona suport.

Segons Sánchez, el govern “no té cap dubte” sobre allò que va explicar el director de la intel·ligència i ha llançat un missatge de tranquil·litat: “Trasllado a tothom que no tinguin cap dubte que no acceptarem cap xantatge a l’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona