Política

Onada sonora republicana

De les Glòries al Palau Reial s’omplirà la via i a les 17:14 h, i després d’un silenci, es farà una onada sonora

Es reclamarà el mandat del referèndum i la proclamació de la República

L’ANC vol que les pancartes siguin lliures

“Hem de demostrar que la repressió no ens desmobilitza ”

La mobilització de l’11 de setembre, organitzada per l’ANC amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i l’AMI, l’Associació de Municipis per la Independència, es farà a la Diagonal de Barcelona des de la plaça de les Glòries fins al Palau Reial. La idea és reclamar el mandat de l’1 d’octubre i, per tant, exhibir força per reclamar la República i, més enllà de les samarretes, d’un color corall inspirat en les brides de les urnes de l’1 d’octubre, no hi haurà pancartes úniques ni un crit uniforme. “Serà una manifestació clàssica; volem donar la veu al poble i que cadascú porti les banderes i les pancartes que vulgui, que tothom es pugui expressar lliurement”, va dir ahir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

La mobilització, això sí, tindrà un punt culminant. Serà a les 17:14 h quan, des del carrer Castillejos i fins al Palau Reial, s’anirà estenent, de manera col·lectiva i progressiva per la Diagonal, un crit per demanar la República. Serà una “ona sonora” que esclatarà després d’un silenci i, segons l’ANC, “representarà la força de la gent, que és la que implementarà la República catalana que vam votar”.

“Hem d’anar tots a la manifestació i demostrar que la repressió no fa que ens desmobilitzem”, va dir ahir Paluzie en la presentació dels actes de la manifestació de la Diada, que es va fer als jardins del Palau Robert. La presidenta de l’ANC va demanar als partits polítics que es deixin de “baralles estèrils” i va demanar unitat i força per una tardor que es preveu molt reivindicativa i combativa.

“No només farà un any de tot, del 20 de setembre, de l’1 d’octubre, del 27 d’octubre, dels primers empresonaments.... sinó que serà l’inici dels judicis de la vergonya”, va dir. Va recordar que no només es jutjaran els presos polítics, sinó que també hi ha les causes obertes contra els Mossos a l’Audiencia Nacional, les causes obertes contra alts càrrecs de la Generalitat al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona... i tantes altres causes obertes contra “rapers, activistes, més de 700 alcaldes”. “Però ara –va dir–, i després de moltes victòries judicials internacionals, que seran la derrota de la justícia espanyola, el món ja ens coneix, l’opinió pública internacional està més preparada i hem de demostrar-los la nostra força i que no ens desmobilitzarem”. Va explicar que aquesta diada hem de fer “el cim”. “Des de la base ham aconseguit molt, però no hem fet el cim. I és el que hem de fer”, va dir.

Silenci i... acció!

La coordinadora de mobilització de l’ANC, Elisenda Romeu, va definir l’acció d’aquest any com “una manifestació clàssica, austera però potent”. Ella va ser qui va explicar com es farà l’onada sonora: “A les quatre de la tarda tothom ha de ser al seu tram. Quan faltin pocs minuts per a les 17:14 h tothom haurà d’estar en silenci. A les 17:14 h, al tram 37 es llançarà un petard. Trencarà el silenci en aquell tram i, a partir d’aquest moment, es generarà una ona sonora que anirà avançant i creixent fins a arribar a la zona de l’escenari”. La idea és que, a mesura que l’ona sonora avanci, la gent que està callada comenci a cridar i a aixecar les seves pancartes. El temps l’aniran marcant els voluntaris.

Com sempre abans de l’ona sonora, entre les quatre i les cinc de la tarda, hi haurà música, castells i mostres de cultura popular a tots els trams. L’ANC espera que la gent no es pensi que aquest cop ja no s’ha de mobilitzar i per això fa una crida a la participació. “Només aconseguirem el nostre objectiu si som capaços de fer un esforç col·lectiu”, va dir Elisenda Romeu. També va demanar que la gent compri, un altre cop, la samarreta d’aquest any i va explicar que “gràcies a la venda de les samarretes hem pogut pagar totes les campanyes”.

Ahir, per cert, es van presentar les campanyes que es difondran a través dels mitjans de comunicació, que comencen amb l’1 d’octubre, el referèndum que s’ha de reivindicar. Andreu Francisco, de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va recordar que aquest Onze de Setembre serà la primera diada després de la “jornada històrica” de l’1 d’octubre i la primera “després de la repressió del 155”. “Des del món municipal estem amenaçats i perseguits per haver fet possible votar. Ara no renunciarem a res i continuarem treballant per la República”. Marina Llansana, per la seva banda, representant d’Òmnium Cultural, va assegurar que la mobilització de l’Onze de Setembre “marcarà l’inici d’unes setmanes de moltes mobilitzacions” i, el mateix que va dir Elisenda Paluzie, va recordar que a la tardor hi haurà dies “molt intensos” per recordar tot el que va “viure aquest poble”. Va recordar que fa uns dies el jutge Llarena va reconèixer en una entrevista que als jutges la “ideologia” els ajuda a sentenciar i va denunciar “el relat inventat per la justícia espanyola” contra Catalunya, per això va demanar “sortir al carrer” i tornar a “desbordar”.

Els Mossos, identificats

Roger Español, el jove que va perdre un ull defensant un col·legi electoral l’1 d’octubre, també va ser convidat ahir a participar en la presentació de la mobilització de l’Onze de Setembre. Va recordar que “tothom hi és benvingut”, que “ha de mobilitzar-se tothom que va votar i més”, i va demanar als Mossos “respecte” i que, sobretot, “portin la identificació ben visible”. Español va explicar que per culpa que alguns agents policials no anaven ben identificats “es van haver de retirar 43 denúncies de l’1 d’octubre”. Va tornar a recordar que “som pacífics” i va instar a “tornar a demostrar qui som, quants som i què volem”.

L’actor Josep Lluís Bozzo, membre de Teatre amb R de República (l’any passat eren Teatre amb R de Referèndum) va recordar l’emoció de l’1 d’octubre i va proposar que “quan ja siguem independents l’Onze de Setembre sigui una diada històrica i passem a l’1 d’octubre la Diada Nacional”. El professor Jaume Ventura, que va ser president de la mesa del col·legi Bogatell, recordava ahir “l’emoció de quan van arribar les urnes” i que mai “havia vist tanta gent adulta plorar d’emoció mentre votaven”. També la “rigorositat de la votació”, l’exigència del DNI a tothom i el recompte, amb observadors internacionals.

Després de la presentació de la mobilització, ahir mateix als jardins del Palau Robert es va fer un acte simbòlic d’inici de les inscripcions als trams per començar a omplir l’avinguda Diagonal.

LES FRASES

Demanem als partits polítics que s’estiguin de baralles estèrils i que vagin units
Elisenda Paluzie
presidenta de l’assemblea nacional catalana (anc)
S’espera una tardor amb moltes mobilitzacions per recordar el que va viure aquest poble
Marina Llansana
vicepresidenta d’òmnium cultural
Només aconseguirem el nostre objectiu si som capaços de fer un esforç col·lectiu
Elisenda Romeu
coordinadora de mobilització de l’ANC
Demanem als Mossos respecte i que portin la identificació ben visible
Roger Español
va resultar ferit i va perdre un ull l’1 d’octubre

L’espectacularitat de les successives diades

Diada 2012

Sota el lema Catalunya, nou Estat d’Europa, va ser la primera manifestació multitudinària que va sortir del passeig de Gràcia i va acabar al parc de la Ciutadella.

Diada 2013

La Via Catalana. Centenars de milers de persones agafades de les mans van cobrir els 400 quilòmetres de punta a punta del país.

Diada 2014

La V de votarem. Diada a favor de la consulta. Es va omplir l’avinguda Diagonal i la Gran Via per reivindicar la celebració del referèndum.

Diada 2015

Via Lliure. Milers de persones van omplir l’avinguda Meridiana de Barcelona. En total 5,2 quilòmetres.

Diada 2016

A Punt. La diada es va celebrar en diferents punts del país on es va voler dir que el país ja estava a punt per a la independència. Es van fer manifestacions a Salt, Lleida, Tarragona, Berga i Barcelona.

Diada 2017

Símbol de la suma. Va ser un dia per sumar i es va representar el símbol de la suma en una concentració al carrer Aragó i el passeig de Gràcia.

Diada 2018

Onada Sonora. S’omplirà la Diagonal i es farà una onada de so per reivindicar la República.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia