Política

Censura a May per la seva gestió del ‘Brexit’

Més del 70% dels britànics s’oposen a la negociació que du a terme per sortir de la UE

La primera ministra busca aliats en Kurz i Babis després d’un altre revés de Barnier

Theresa May marxa avui de vacances i deixa enrere un país més dividit que mai, amb la majoria de la població demanant-li la convocatòria d’un segon referèndum (el 42% vol una nova consulta i el 40% hi són contraris). A més, el 72% dels britànics creuen que la gestió i la negociació que està fent del Brexit és dolenta. És el pitjor percentatge des que va arribar al poder fa dos anys.

La convicció amb què la primera ministra es refereix a la seva proposta de futura relació amb la UE, coneguda com a pla de Chequers, no es correspon amb la recepció que ha tingut al seu país. No ha agradat al sector antieuropeu del seu partit, per culpa de les concessions que fa a la Unió Europea, ni als proeuropeus.

El Llibre Blanc del Brexit de May proposa la creació d’una zona de lliure comerç només per a béns industrials i agrícoles, amb regles comunes que els permetin evitar una frontera física amb Irlanda, el punt més delicat de les negociacions.

Per evitar els controls duaners, el govern britànic vol un sistema nou que li permeti recol·lectar impostos europeus disposant, alhora, de la llibertat de fixar les tarifes dels productes que han d’entrar al Regne Unit. Això els permetria poder negociar els acords de lliure comerç que vulguin amb la resta del món mantenint la capacitat de negociar sense fronteres amb la UE.

El pla de May tampoc va ser ben rebut a Brussel·les. “La UE no pot ni vol delegar l’aplicació de la seva política i normes duaneres, l’IVA i la recaptació d’impostos a estats no membres que no estiguin subjectes a les estructures de govern europees”, va assegurar dijous el cap negociador de la UE, Michel Barnier, després de reunir-se amb el seu homòleg britànic. El representant europeu va ser molt crític amb el pla de May.

Els euroescèptics temen haver de fer més concessions. El ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, va tornar a acusar ahir la UE d’abocar el Regne Unit a una sortida sense pacte perquè “[els europeus] continuen dient que no a tot”. May es va reunir ahir a Viena amb els primers ministres d’Àustria i Txèquia, Sebastian Kurz i Andrei Babis, dos països amb un sentiment euroescèptic molt fort. L’objectiu: buscar aliats entre el bloc dels 27 per aconseguir que estovin la seva posició amb el Regne Unit perquè els permetin seguir amb la lliure circulació de productes després del Brexit sense que això impliqui la lliure circulació de persones.

Vacances a Itàlia

May s’agafa ara una petita pausa i, amb el seu marit Philip, marxa avui de vacances a Itàlia, Anglaterra i Suïssa. Amb tot, s’espera que durant el mes d’agost tant ella com altres ministres del seu govern continuïn reunint-se de manera informal amb d’altres líders europeus per intentar facilitar les negociacions després de l’estiu i arribar a un acord definitiu abans del termini previst d’octubre.

LA XIFRA

42
per cent
dels britànics vol un segon referèndum del ‘Brexit’, contra un 40% , segons un sondeig de ‘The Times’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia