Política

El ‘Brexit’ dur es fa fort

REBELS

Ultradretans i donants ‘tories’ decebuts amb May estudien crear un partit que garanteixi la ruptura total amb la UE

Creixen les sospites sobre la intervenció de Rússia en el finançament de la campanya per al ‘Leave’

A mesura que ens apropem al desenllaç final de la negociació del Brexit, previst per a octubre, les posicions s’allunyen més i més. Els dos partits hegemònics britànics, conservadors i laboristes, estan completament dividits entre partidaris i detractors del Brexit i sotmesos a fortes disputes internes.

Des de fa temps, es parla de la creació de nous partits transversals en funció de la sensibilitat sobre aquest tema. La recent decisió de la primera ministra, Theresa May, d’optar per un Brexit suau, ha donat ales als favorables a un partit que garanteixi el trencament total amb la Unió Europea (UE).

Darrere de la creació de la nova formació política, hi hauria Nigel Farage, ex-líder de l’UKIP; Arron Banks, multimilionari anglès considerat mecenes de la campanya no oficial del Leave, i importants donants del Partit Conservador decebuts per la decisió de la seva líder de continuar mantenint vincles amb la UE després de sortir del bloc comunitari. L’aposta de May pel pla de Chequers –que proposa que el sector del transport de mercaderies es quedi dins del mercat únic per evitar la frontera amb Irlanda– ha accelerat les coses. L’aposta va provocar la dimissió dels ministres Boris Johnson i David Davis, principals valedors d’un Brexit dur.

Actualment, el 38% de la població donaria suport a un nou partit que apostés per un Brexit dur i el 24%, a un partit antiimmigració i antiislam. Els ultradretans de l’UKIP, principals promotors del referèndum, han perdut influència a causa dels continus escàndols interns i perquè l’ala dretana conservadora s’ha quedat part dels seus votants. El nou partit polític pro-Brexit estaria emparat per la formació populista ultradretana europea, batejada com El Moviment, que està promovent l’exassessor de Donald Trump Steve Bannon al Vell Continent i que ambiciona imposar-se a les eleccions europees de l’any vinent.

Nou centre anti-‘Brexit’

Alhora, però, des de fa temps s’especula també amb la creació d’un nou partit de centre anti-Brexit en què hi participaria Vince Cable, líder dels liberal-demòcrates. “No veig com es pot mantenir l’actual sistema polític i crec que, a partir de gener, emergiran nous partits”, va declarar fa poc Cable al diari The Independent. Per Cable, hi ha molts parlamentaris laboristes i conservadors que se senten cada cop més alineats amb la seva gent.

La fractura social provocada pel Brexit també és cada cop més gran al Regne Unit: cada cop hi ha més gent que demana continuar a la UE i més que exigeix el trencament total amb Brussel·les, i hi ha menys suport per a la solució intermèdia que defensa May. Durant les últimes votacions fonamentals sobre el Brexit al Parlament, s’ha vist com ni Jeremy Corbyn, líder laborista, ni Theresa May, líder conservadora, han aconseguit mantenir la disciplina de partit. May ha guanyat votacions clau gràcies al vot de diputats laboristes que contrarestaven la rebel·lió de diputats del seu partit. Ni Corbyn ni May s’han definit clarament sobre el Brexit. La principal impulsora de la celebració d’una nova consulta és l’exministra conservadora Justine Greening.

Mentrestant, cada cop sembla més clara la vinculació del Brexit amb Rússia, fins al punt que la comissió parlamentària que investiga les notícies falses no s’ha deixat convèncer per les explicacions que hi va donar Arron Banks per justificar l’origen dels diners amb què va finançar el Brexit. Banks va donar 9,4 milions d’euros a Leave.EU, la campanya no oficial del Brexit. La comissió creu que “l’origen d’aquests diners no és clar”. El magnat anglès es va reunir fins a onze cops amb l’ambaixador rus el 2016, abans del referèndum, i denuncia una conspiració contra els partidaris del Brexit.

38%
de britànics
donarien suport a un nou partit que defensés un ‘Brexit’ dur.
9,4
milions d’euros
va donar el magnat Arron Banks a la campanya per sortir de la UE.

El suport a May no para de caure

Daniel Postico

Segons l’última enquesta publicada ahir pel canal SkyNews, dos de cada tres britànics (un 78%) creuen que Theresa May pactarà un mal acord per al Brexit, un 23% més que el març passat. Només un 10% creuen que està fent una bona feina en les negociacions. Quant a la valoració personal, un 74% estan decebuts amb la seva actuació com a primera ministra. També s’incrementa fins al 52% el percentatge de ciutadans que creuen que la sortida de la UE tindrà un impacte negatiu en l’economia, contra el 35% que pensen que el tindrà positiu. La majoria dels enquestats volen un segon referèndum que els permeti escollir entre acceptar el Brexit que proposa May, trencar amb la UE o seguir com abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia