Política

Abouyaaqoub va fer tota la Rambla abans de l’atac

Va circular il·legalment pel passeig en sentit ascendent sense que ningú el parés

Un turista s’hi va voler enfrontar

Younes Abouyaaqoub, el terrorista que va fer 14 morts i desenes de ferits a la Rambla de Barcelona envestint-los amb una furgoneta, havia circulat de forma irregular minuts abans de cometre l’atemptat pel mateix passeig del centre de Barcelona sense que cap agent de policia l’advertís que no podia fer-ho. Eren les 16.37 h del dijous 17 d’agost de l’any passat quan les càmeres de trànsit de Barcelona van enregistrar el moment en què el vehicle conduït pel terrorista accedia a la Rambla, per la part de Colon, i començava a circular en direcció a plaça Catalunya.

La fotografia en qüestió, adjuntada al sumari, també capta de manera clara al marge dret de la imatge el rètol que hi ha col·locat en aquell punt de la Rambla amb un disc blanc de prohibeix la circulació, tret del transport públic, bicicletes, automòbils de veïns, vehicles que donin servei als hotels de la zona i accés als aparcaments.

Segons els temps horaris recollits en el sumari, Abouyaaqoub va trigar 16 minuts des del moment que va començar a circular pel carril lateral de la Rambla fins que es va detectar la presència de la furgoneta al passeig central, que va arribar a recórrer durant 700 metres.

Al mateix sumari s’explica la investigació policial per reconstruir les primeres passes d’Abouyaaqoub quan va sortir de la furgoneta que va deixar damunt mateix del mural de Miró. Segons les imatges va trigar 13 segons a abandonar el vehicle i quan ho va fer se li va voler tirar a sobre un turista italià al qual va foragitar cridant-li “Bomba, bomba!”. Al sumari també s’explica que molt a prop de la Boqueria un mosso d’esquadra es va fixar en ell perquè li va semblar sospitosa la seva actitud, però no va aturar-lo.

LA XIFRA

16
minuts
és el temps que va passar des que Abouyaaqoub va entrar a la Rambla per Colon i l’inici de l’atac.

Es Satty, invisible a la policia

Malgrat que l’imam Es Satty havia estat detingut, processat i condemnat a presó per tràfic de drogues, en cap dels fitxers dels cossos policials espanyols hi consta ni la més mínima referència de l’home que va ser el responsable de la formació de la cèl·lula gihadista de Ripoll. La invisibilitat de l’imam encara és més flagrant si es té en compte que durant la seva estada a la presó de Castelló va ser visitat en una ocasió per u n agent del CNI i en altres tres ocasions per agents de la Guàrdia Civil. Tot i això, els Mossos d’Esquadra no van poder trobar cap referència d’Es Satty en els fitxers que van consultar durant la investigació.

Aquesta relació entre l’imam i la Guàrdia Civil causa “sorpresa” al conseller d’Interior, Miquel Buch, que ahir en declaracions a RAC1 va demanar als cossos de seguretat del Ministeri de l’Interior que s’expliquin. “No es pot amagar informació als Mossos”, va dir el conseller, que va constatar els dèficits que encara hi ha en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia