Política

Un altre poderós ‘brexiter’ decideix fugir del Regne Unit

Després de fer campanya pel ‘Brexit’, el milionari Jim Ratcliffe marxa al paradís fiscal de Mònaco

És l’última d’un seguit de personalitats euroescèptiques que opten per continuar vinculades a la UE

El Brexit ha posat en dubte l’honestedat d’alguns dels empresaris i polítics que van fer la campanya perquè el Regne Unit sortís de la Unió Europea (UE). L’últim és el multimilionari Sir Jim Ratcliffe, considerat l’home més ric del Regne Unit, que ha decidit traslladar-se al paradís fiscal de Mònaco, on no es paga impost sobre la renda. L’enginyer i empresari de 65 anys és conseller delegat, president i accionista majoritari del gegant petroquímic Ineos. Amb una fortuna estimada de 23.400 milions d’euros, va fer campanya pel Brexit i va dir que el país seria “perfectament reeixit fora de la UE”. “Els britànics son perfectament capaços de gestionar-se ells mateixos i no els cal que Brussel·les els digui com ho han de fer, jo no crec que sigui viable el concepte d’uns Estats Units d’Europa”, va ressaltar aleshores. Dos anys després d’aquell discurs, Ratcliffe ha decidit marxar del país sense donar explicacions. Ineos, però, continuarà radicada a Londres. Ratcliffe ja va moure l’empresa a Suïssa durant 4 anys per pagar menys impostos. Dos alts executius seus acompanyaran Ratcliffe a la ciutat mediterrània.

Curiosament Ratcliffe ha estat nomenat cavaller per la reina aquest estiu pels serveis al país. La seva actitud ha estat molt criticada des de diferents sectors. L’acusen d’hipocresia. L’any passat documents de l’ONG Amics de la Terra mostraven que Ineos havia pressionat el govern perquè revertís la regulació mediambiental si el Regne Unit sortia de la UE. D’alguna manera la seva marxa és també un cop per a Theresa May, que veu com se li’n va del costat un important empresari a favor del Brexit a només set mesos de la sortida de la UE.

Ratcliffe no és el primer defensor preeminent del Brexit que marxa del país. El maig passat es va saber que Nigel Lawson, exministre de Finances tory i president de Vote Leave, la campanya oficial per sortir de la UE, havia demanat el passaport francès. També ha estat molt criticat Lord Ashcroft, un dels principals mecenes del Partit Conservador, per haver suggerit a les empreses britàniques més “ambicioses” que es reubiquessin a Malta –l’estat membre on es paguen els impostos més baixos– esgrimint que és “un lloc magnífic per a les companyies britàniques que necessitessin tenir una base a la UE”.

“Ashcroft dona suport a un Brexit que destruirà llocs de treball i l’economia del Regne Unit i, alhora, limita els beneficis per al país i recomana a les companyies britàniques que fugin del desordre que ells han creat”, va criticar el diputat laborista proeuropeu Ian Murray. També ha estat acusat d’hipòcrita Nigel Farage, de 53 anys, el promotor del Brexit, pel fet de mantenir el seu escó a Estrasburg i no renunciar a la pensió europea de 81.400 euros anuals que li correspondrà a partir dels 63 anys. “Per què hauria de patir la meva família?”, es va justificar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona