Política

El sobiranisme descarta protestar el 17-A per respecte a les víctimes

Crida a homenatjar els protagonistes en silenci en l’acte de Barcelona en què assistirà el rei

Concentració a la presó de Lledoners per aplaudir Forn i Trapero

El sobiranisme fa una crida a respectar el protagonisme de les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils i dels seus familiars en l’acte d’homenatge que tindrà lloc divendres al matí a la capital catalana. Ja ho havien remarcat explícitament dirigents d’ERC i Òmnium Cultural, i ahir va ser la presidenta de l’Assemblea (ANC), Elisenda Paluzie, qui va instar a acompanyar en silenci els afectats i va descartar qualsevol protesta organitzada contra la presència del rei Felip VI, que el 3 d’octubre de l’any passat va decidir ignorar en el seu discurs la violència policial contra els votants de l’1-O.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Paluzie va descartar organitzar accions que suposin una interferència en un dia “que ha de ser de silenci i respecte cap a les víctimes”. Abans-d’ahir, havia estat el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, qui es desmarcava de qualsevol xiulada al rei en l’acte per recordar les víctimes i advertia que, si algú interferia aquell dia en el protagonisme dedicat als afectats, hauria de donar explicacions.

Per no trepitjar l’acte que tindrà lloc el matí del 17-A a Barcelona, les entitats sobiranistes sí que han convocat, el mateix dia a la tarda, una concentració a la presó de Lledoners per homenatjar l’exconseller Joaquim Forn, així com el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. La dirigent de l’ANC comparteix amb Òmnium que el 17-A també cal homenatjar els serveis d’emergència i els Mossos d’Esquadra per l’actuació en resposta als atemptats, i considera la concentració a la presó on està tancat l’exconseller una manera simbòlica de fer-ho.

Per la seva banda, la CUP va anunciar ahir que no assistirà a l’acte d’homenatge del 17-A per la presència del rei, ja que el consideren còmplice de la compravenda d’armes entre estats, que, segons afirmava la diputada Natàlia Sànchez ahir a RAC1, és una de les causes dels conflictes globals que motiven els atemptats gihadistes a Barcelona i a les capitals europees.

El delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, també creu que qualsevol mostra de rebuig a la presència del rei no ha de “distorsionar” l’homenatge a les víctimes, una situació que també demana evitar la delegada del govern espanyol a Catalunya, la socialista Teresa Cunillera.

Tot i les especulacions sobre possibles xiulades independentistes al monarca durant l’homenatge, de moment l’única concentració convocada que es coneix és la de la Unió Monàrquica d’Espanya, que fa una crida a concentrar-se a la Rambla, al costat de l’acte, per donar suport a Felip VI, segons informa Efe.

LES FRASES

Aquí hi ha uns protagonistes centrals, que són les famílies de les víctimes, i no impulsarem res que interfereixi en el silenci i el respecte
És greu que Forn sigui a la presó i que Trapero estigui acusat de sedició quan van ser felicitats arreu del món
Elisenda Paluzie
presidenta de l’ANC

Vilafranca recordarà una víctima

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès inaugurarà divendres un monòlit de marbre en memòria de Pau Pérez, el jove de 34 anys veí de la població que va morir apunyalat fa un any per Younes Abouyaaqoub, quan el terrorista que va fer l’atropellament massiu a la Rambla li va robar el cotxe a la Diagonal per escapar de la ciutat. El monòlit s’inaugurarà a dos quarts de vuit de la tarda a la zona enjardinada d’accés al camp de futbol i és obra de l’escultor Xavier Escala, del municipi veí de Sant Cugat Sesgarrigues. El jove va ser homenatjat per amics i familiars amb una plantada d’oliveres al gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia