Política

Veneçuela reconverteix la moneda enmig de la crisi

Caracas devalua una altra vegada el bolívar i li treu cinc zeros com a part d’un paquet d’ajustaments econòmics

L’oposició convoca una aturada nacional per demà contra les mesures de Maduro

El bolívar, la moneda veneçolana, tindrà cinc zeros menys a partir d’avui, una mesura implantada pel govern de Nicolás Maduro enmig d’un greu crisi política i econòmica que demana un paquet de mesures que aboquen els veneçolans a comprar el que poden amb angoixa.

La necessària simplificació monetària s’ancorarà en el petro, la criptomoneda del govern chavista, i s’esperava que la devaluació superi el 90%. Aquesta acció ha disparat la por i l’alerta dels economistes i dels opositors davant les possibles conseqüències en un escenari d’hiperinflació.

La nova moneda que entra avui en vigor es diu bolívar sobirà i comença a circular amb una nova família de bitllets més ajustada. Això farà inviable la reconversió, a judici de l’oposició amb majoria al Parlament, que defensa que la devaluació ha d’anar acompanyada d’altres ajustaments immediats per solucionar el dèficit fiscal i aturar la creixent pujada dels preus.

Tot i que els veneçolans ja van afrontar amb èxit una reconversió el 2008 que va treure tres zeros a la moneda, l’escenari actual és diferent al país sud-americà. Els veneçolans només tenen una setmana per desfer-se dels bitllets que deixaran de ser legals. Això ha alimentat hipòtesis de possibles augments del cost de productes subvencionats per l’Estat, com ara la gasolina. Maduro va avisar la setmana passada que aquesta es començarà a vendre a preu internacional (ara el preu és mínim) i només podran tenir accés a la benzina subvencionada qui estigui inscrit en el conegut Carnet de la Pàtria. Maduro també va anunciar l’augment del salari mínim en 35 vegades el valor actual.

Vaga

Els partits opositors Primer Justícia, Voluntat Popular i Causa R van convocar ahir una jornada de vaga nacional per demà, dimarts, en contra del president Maduro, la hiperinflació i la gana. Des de partit Primer Justícia de l’excandidat presidencial Henrique Capriles, ahir deien que l’augment del salari mínim, el més elevat en vint anys, farà augmentar l’atur i provocarà la disminució del poder adquisitiu. “Són mesures desendreçades i irracionals, contradictòries i inviables”, assegurava un comunicat la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona