Política

Llarena, afer d’estat

Sánchez culmina el viratge sobre la defensa del jutge dient ara que és “qüestió d’estat” protegir-lo de la demanda de Puigdemont a Bèlgica

Artadi l’acusa de “violar la llei” i el PP li exigeix la destitució de la ministra Delgado

El viatge transatlàntic que Pedro Sánchez va iniciar ahir amb Xile com a primera escala ha suposat la culminació del viratge que ell i el seu govern han fet sobre la defensa del jutge del Suprem Pablo Llarena per la demanda civil que li ha presentat a Bèlgica Carles Puigdemont. Si dijous el Ministeri de Justícia feia públic un comunicat amb l’avís que no assumiria “en cap cas la defensa del jutge Llarena pels actes privats que se li atribueixen”, ahir i a 10.000 quilòmetres de distància Sánchez va voler convèncer que “des del primer minut” ha entès la protecció de l’instructor de l’1-O com un “afer d’estat”. “Per descomptat, el govern d’Espanya, des del primer minut, ha tingut clar que aquesta no és una qüestió privada, sinó d’estat, i que, en conseqüència, l’Estat actuarà en defensa dels seus interessos i de la seva sobirania jurisdiccional”, va reblar el president fonent la persona del jutge i el Reino de España.

El viratge de Sánchez no només suposa la desautorització de la ministra de Justícia, Dolores Delgado –fitxada per ell quan ella era fiscal a l’Audiencia Nacional–, sinó també de la vicepresidenta, Carmen Calvo, perquè l’endemà de la nota de Justícia, des del Consell de Ministres Calvo exigia a Llarena curar-se les ferides al gremi. “Qualsevol jutge ha de rebre l’empara legal i el suport establert en el seu poder, el judicial. A l’executiu no li correspon”, va dir Calvo. La confusió emergia diumenge amb un comunicat –ara de La Moncloa– que ja no separava rotundament el nom d’Espanya i el que Llarena va dir en privat el febrer a Oviedo, on va opinar de la causa que instruïa negant que hi hagi presos polítics.

Diner del contribuent

A més de deixar en evidència dues ministres del seu govern, la conseqüència del gir de Sánchez és que ara l’Estat pagarà amb diner públic dels contribuents un bufet belga que no serà per defensar la jurisdicció espanyola –com es deia fins ara–, sinó per defensar el jutge per la presumpta relliscada que hagi comès en privat. En ple escàndol, la ministra Delgado va sol·licitar ahir comparèixer al Congrés per explicar-se. Com que no hi ha precedents de l’Estat espanyol sortint al rescat d’un jutge, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, avisa que el govern “viola la llei” del Consell General del Poder Judicial. Artadi va recordar que Llarena tenia deu dies des del 5 de juny per reclamar l’empara, i l’aval del CGPJ i ara del govern ha arribat a l’agost, dos mesos més tard del termini legal. “Anteriorment no hi ha hagut excepcions perquè seria vulnerar la llei. Ens sembla un mica estrany haver d’estar debatent un tema que implica violar la llei”, va dir Artadi. Per Pablo Echenique (Podem), “el sensat és que el jutge es pagui l’advocat”.

El PP de Pablo Casado, al seu torn, exigeix la destitució de la ministra Delgado, en qui l’oposició concentra tots els dards tot i que més tard la vicepresidenta Calvo va dir el mateix. “Delgado va dir el que va dir i Sánchez ens pren ara per babaus”, resumia Casado. Pel líder del PP, Sánchez “havia deixat tirat Llarena” i “només encerta quan recula”.

Desobeir el jutjat belga

El paradoxal del cas és que Llarena s’havia vantat de tenir ja decidit que no acudiria a la citació a Brussel·les del 4 de setembre i, després d’exigir l’empara del CGPJ i reclamar que el defensi tot l’Estat, ratifica que no acudirà a la citació i que boicotejarà igualment la justícia belga. A l’hora de desobeir el jutjat belga hi ha col·laborat el jutge degà de Madrid, Antonio Viejo, que es va negar a notificar al seu col·lega la citació perquè ell va decidir motu proprio que “no ha lugar” i va incomplir l’obligació de lliurar el sobre al destinatari. L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, admet que serà “difícil” guanyar la demanda contra Llarena, però sosté que l’objectiu era “evidenciar que l’Estat no respecta la presumpció d’innocència” i que això “s’ha assolit”. A Madrid, el món judicial està en peu de guerra i, després de la insòlita comunió d’associacions de jutges i fiscals en la qual només Jutges per a la Democràcia dissenteix, el Movimiento 24DOS, un grup d’advocats presidit per Nicolás González-Cuéllar, prepara una querella contra el titular del jutjat belga si la demanda contra Llarena tira endavant.

LES FRASES

El govern d’Espanya, des del primer minut, ha tingut clar que no és una qüestió privada, sinó d’estat
Pedro Sánchez
president espanyol
Ens sembla una mica estrany haver d’estar debatent un tema que implica violar la llei
Elsa Artadi
consellera de la presidència

L’error de traducció serà corregit

La demanda civil de Carles Puigdemont contra el jutge Pablo Llarena conté un error de traducció que distorsiona el que va opinar el magistrat després de dictar a Oviedo una conferència remunerada. Allà on el jutge va parlar de “la motivació que hagi portat les persones a cometre els delictes, si és que això ha estat així”, en la traducció al francès l’última part no és traduïda en condicional, sinó afirmativament (“i sí, així s’ha produït”). L’advocat Gonzalo Boye admet “l’error” i promet enviar una correcció aviat al jutjat belga.

El sorprenent del cas és que l’error no va ser detectat per Llarena –que és l’acusat i que, o no ha llegit la demanda, o, si ho ha fet, no l’ha entès– ni per l’advocat de l’Estat o els serveis jurídics estatals, ni pel Ministeri de Justícia de Dolores Delgado que, segons Pedro Sánchez, ho aborden “des del primer minut” com una “qüestió d’estat”. Qui ha trobat l’error és un professor francès castellanoparlant que a Twitter es diu @_Nikator_. Que un particular avergonyís l’Estat va ser aprofitat pel líder del PP, Pablo Casado, per carregar contra Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia