Política

El fiscal veu “abús de dret” en les recusacions

Indica que els independentistes busquen un “tribunal a la carta” en voler altres jutges del Suprem per al judici

La fiscalia del Tribunal Suprem s’oposa a les recusacions, presentades per onze processats independentistes, dels cinc magistrats del tribunal de la causa per rebel·lió que ha de jutjar-los, tot assegurant que acudeixen a “aquest artificiós recurs” per “aconseguir un tribunal a la carta” i endarrerir la celebració del judici.

El fiscal Jaime Moreno considera, en el seu escrit conegut ahir, que els processats han incorregut en “un cert abús de dret” en intentar apartar els cinc magistrats del tribunal al·legant “apreciacions o impressions subjectives i personals” que no constitueixen més que “artificiosos cursos per obstaculitzar el procés penal”. I qüestiona que entre els processats que van recusar el tribunal hi hagi l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Lluís Puig i Clara Ponsatí, que, per ell, estan “fugits de la justícia”, segons l’agència Efe. “És completament absurd que recusin un tribunal que no els jutjarà per trobar-se en rebel·lia i a la jurisdicció del qual s’han sostret eludint l’acció de la justícia”, precisa el fiscal. Podrien haver-ho fet –afegeix– si les ordres europees de detenció contra ells seguissin activades, però una vegada retirades, pel jutge Pablo Llarena, “davant la falta de compromís jurídic de les autoritats judicials europees” –arriba a afirmar el fiscal– constitueix “un sarcasme que accioni la recusació qui està fugit”.

Alguns dels processats van al·legar falta d’imparcialitat dels jutges que integraran el tribunal per la seva proximitat amb l’instructor, Pablo Llarena, per haver admès a tràmit la querella de la fiscalia contra Carme Forcadell o perquè els seus “valors, creences i ideologia” podrien entrar en “col·lisió” amb els dels processats, ja que fins i tot un dels magistrats, Vicente Magro Servet, va ser senador pel PP. Pel fiscal, aquests arguments no tenen “legitimació objectiva justificable”. “Que el dret a la llibertat ideològica dels magistrats pretengui ser anul·lat per la imaginària causa de recusació revela un profund menyspreu pel respecte a causa dels drets fonamentals i valors de l’estat de dret”, sosté el fiscal.

El fiscal Moreno nega que la imparcialitat dels magistrats pugui haver-se vist afectada ja que l’admissió a tràmit de la querella es fa “sense valorar en cap moment” la feina d’investigació de l’instructor perquè aquesta feina es fa a posteriori, cosa que fa “absolutament impossible que es pugui generar prejudici” sobre els investigats.

Un altre dels motius de recusació va ser que tres dels jutges que formen part del tribunal –Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta i Juan Ramón Berdugo– van jutjar l’exconseller de Presidència Francesc Homs per desobediència al Tribunal Constitucional en la consulta del 9-N, donada “la similitud d’aquells fets amb els aquí sotmesos a enjudiciament”. Una pretensió “inassumible” per a la fiscalia. El Suprem resoldrà dimecres si accepta les recusacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia