Política

SANTIAGO ESPOT

PRESIDENT DE CATALUNYA ACCIÓ I IMPULSOR DE L’ESCOLA DE FORMACIÓ POLÍTICA CARÀCTER

“La classe dirigent no està capacitada per dur el país a la independència”

El 21 de setembre comencen a Barcelona els cursos de l’escola de formació política Caràcter amb l’objectiu de forjar nous lideratges i formar ciutadans més crítics amb els dirigents polítics

Per què han decidit engegar aquests cursos?
Aquests últims anys s’han publicat molts llibres que qüestionen els sistemes de representació política i proposen mesures per esmenar les mancances de la democràcia tal com la coneixem fins ara. El problema fonamental, però, és la crisi de dirigents polítics. No hi ha una crisi d’idees, sinó de lideratge. L’èxit o el fracàs d’una ideologia depèn sobretot de la capacitat dels seus promotors.
I és un problema de manca de formació?
El dirigent polític és la persona que té el lloc de més responsabilitat en una societat. Una decisió errònia pot ser dramàtica per a molta gent. No es pot arribar a ser diputat o president amb la necessitat d’aprendre la professió. Amb aquests cursos posem de manifest la gran mediocritat que hi ha en la classe política actual. El dirigent polític no neix, s’ha de formar.
Quins són els objectius i les temàtiques del curs?
Amb la gent que integrem el cos de formadors de Caràcter hem plantejat una formació integral. Hi ha temàtiques d’història, de dret o de la relació entre el polític i els mitjans de comunicació. També hi haurà un tema, que aportaré jo, basat en la metodologia del professor Muñoz Espinalt, conegut grafòleg, psicòleg i teòric de l’independentisme, de qui vaig ser deixeble. Va desenvolupar tota una metodologia adreçada a la formació de dirigents polítics.
Com ha de ser el dirigent polític modern? Què li cal?
Fa cent anys es podia veure el dirigent polític en alguna ocasió puntual i a llarga distància. Avui en dia en tenim una radiografia completa en imatge i so a la nostra butxaca, al mòbil. El líder polític ha de ser conscient d’això i també d’un altre fet. La distància entre el dirigent i el dirigit, entre el polític i el poble, fa cent anys era molt alta. Avui en dia, el poble cada vegada ha escurçat més aquesta distància. I, paradoxalment, els que ostenten els càrrecs de dirigents polítics avui són en una altura inferior als de fa 100 anys. El nivell ha baixat molt. Autoritat ve d’autor. I autor és qui crea alguna cosa. I difícilment podem trobar aquest escenari en la política catalana actual.
A qui va dirigit el curs?
A tots aquells que tinguin una vocació política i siguin conscients que s’han de preparar per desenvolupar aquesta posició. Però també a aquelles persones que no tenen cap vocació política però volen tenir aquesta formació. És necessari tenir les eines i els elements imprescindibles per fiscalitzar l’acció d’aquells que et representen i als quals pagues el sou. En el cas de l’independentisme això és especialment important. El projecte independentista no és un canvi de govern, sinó el trencament d’un statu quo espanyol i també europeu. I, per tant, al capdavant d’aquest projecte necessites una gent, pel cap baix, el doble de capacitada que la que defensa un projecte polític de canvi de correlació de forces al Parlament. I crec, a més a més, que l’independentisme cada vegada té més clar que la cosa no falla per baix sinó per dalt.
Per què considera que falta lideratge en aquesta generació de polítics?
La manca de lideratge és una cosa fins i tot promoguda pels mateixos protagonistes del procés. Fa un parell de setmanes al diari Der Spiegel el president Puigdemont afirmava que el procés independentista no necessitava ni lideratges ni màrtirs. Catalunya és un poble molt especial, de gent molt avançada, però arribar a l’extrem de fer una independència sense líders...! Això, Catalunya no ho farà. Va contra tot sentit comú i contra tot sentit de la història. I resulta que, aquí, els que haurien de liderar diuen que no cal.
Però hi va haver el referèndum del primer d’octubre, la declaració del 27 i hi ha activistes i polítics a la presó i a l’exili!
El fet d’estar a la presó no significa liderar.
Però se la van jugar!
Jo més aviat diria que els va sortir malament la jugada. No van pensar mai que podien anar a la presó. I no ho van pensar perquè formaven part de l’establishment i l’establishment no va mai a la presó. Tampoc van mesurar bé les seves forces. No pot ser que l’argument per no implementar el resultat del primer d’octubre sigui que no es pensaven que la resposta de l’Estat espanyol seria tan contundent. Això ja desacredita qualsevol persona per exercir el lideratge.
Catalunya no té una classe dirigent capacitada per dur aquest país a la independència. Fins que Catalunya no assumeixi que s’ha de forjar una nova classe política per dur a terme un projecte d’aquesta magnitud no avançarem. No farem res.
Queden places per apuntar-se als cursos de formació?
Sí. Hi ha temps per apuntar-s’hi fins al 17 de setembre. Avui, dilluns, dia 3, a les 19 h farem una sessió informativa de presentació al carrer Diputació 279, 1r 7a. Hi sou benvinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona