Política

Torra crida a fer “units” una “marxa” pels drets civils i el dret a l’autodeterminació

El president de la Generalitat participa en l’homenatge al conseller Rull que s’ha celebrat aquest diumenge a Terrassa

Qualifica de “farsa” i vergonya el judici de l’1-O

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet aquest diumenge una nova crida a avançar “units” en la reivindicació dels drets civils i a l’autodeterminació. Segons ell, si es manté la unitat, “guanyarem”.

“El que hem de fer tots plegats, units, junts tot el poble de Catalunya, és una marxa pels drets civils, socials i nacionals d’aquest país”, ha dit Torra en la seva intervenció a l’acte d’homenatge al conseller empresonat Josep Rull –que avui fa 50 anys– que s’ha celebrat aquesta tarda a Terrassa.

Ha remarcat que aquesta “marxa pel dret a l’autodeterminació” cal fer-la “junts, units, plegats”. “Si ho fem així, tots junts, guanyarem. No tingueu cap dubte, cap por, guanyarem”, ha reblat. Torra ha assegurat que es guanyarà perquè “estem al costat correcte de la història” i perquè el poble català “no sap fer les coses” d’una altra manera que “pacíficament” i “democràticament”.

El cap del govern català ha criticat amb contundència el procés judicial contra l’1-O, que ha qualificat de “farsa” i “vergonya”. “Aquesta gran causa contra l’independentisme, aquest gran farsa, és contra la qual nosaltres hem de posar tot l’accent”, ha subratllat.

Torra ha reiterat que “nosaltres no anem a defensar-nos de res, anem a acusar l’Estat d’aquesta indecència, de que cada dia que els nostres presos són a la presó és una autèntica vergonya”. “I aquesta vergonya l’hem de lluitar plegats”, ha defensat.

“Compromís insubornable”

Rull s’ha adreçat als assistents amb una carta escrita a la presó que ha llegit la seva dona, Meritxell Lluís.

“Després de la humiliació severíssima a la que ha estat sotmesa la cúpula del poder judicial espanyol per les democràcies més avançades d’Europa, ens trobarem un Tribunal Suprem desbocat. Assumim, en veure el simulacre d’instrucció del jutge Llarena, que no tindrem un judici just en un tribunal imparcial”, ha alertat Rull.

“Però no ens faran callar, el nostre compromís amb la llibertat de Catalunya és insubornable, i la vostra mobilització cívica, pacífica, democràtica i incansable és la nostra força”, ha assegurat. “Ho proclamem alt i clar: l’única senta justa és l’absolució, simplement perquè no hem comès cap delicte”, ha conclòs.

L’homenatge ha omplert la plaça Vella de Terrassa i ha transcorregut amb un fort caire reivindicatiu i emotiu, amb banderes i crits a favor de la llibertat dels presos i de la independència de Catalunya. La iniciativa ha estat organitzada pel col·lectiu Amics de Josep Rull amb motiu del 50è aniversari del conseller empresonat.

Hi han assistit, entre molts altres, la consellera de Presidència, Elsa Artadi; els consellers Miquel Buch i Maria Àngels Chacón; el portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet; el portaveu del PDeCat al Congrés, Carles Campuzano i l’exconsellera Neus Munté.

L’homenatge ha arrencat amb la projecció d’imatges de diverses persones processades per l’1-O, que han estat ovacionades pel públic. El president Carles Puigdemont i l’exconseller Lluís Puig han felicitat Rull a través d’un vídeo que s’ha projectat a l’escenari. Els dos polítics exiliats han reivindicat el coratge i la serenor de Rull. Puigdemont ha dit a l’extitular de Territori i Sostenibilitat que d’aquesta “experiència” en sortiran “més forts” i “més lliures”.

Els assistents han gaudit de les actuacions castellers dels Minyons de Terrassa, Castellers de Terrassa i els Bergants del Campus de Terrassa. Lluís Llach, Miquel Pujadó, els Ministrils del Raval, el grup Trenkbands, grallers i els cants de Maria Teresa Vert han completat l’homenatge des del vessant musical.

Cim per la llibertat

D’altra banda, els actuals responsables dels departaments de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i de Polítiques digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró han celebrat l’aniversari de Rull pujant al cim de l’Aneto, fins on han portat l’estelada del conseller destituït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia