Política

L’Audiència de Girona sosté que els decrets d’alcaldia de suport a l’1-O no són delicte

Afirma que són “declaracions polítiques, no executives”

Reobre el cas contra l’alcaldessa de Roses per aclarir si va permetre l’ús de locals per al referèndum

Els 712 alcaldes i alcaldesses que van signar el decret de suport al referèndum de l’1-O no han comès cap delicte de desobediència. Així ho assegura l’Audiència de Girona en una resolució, en la qual, però, accepta la petició de la fiscalia de reobrir la causa contra l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, perquè s’aclareixi si ha comès un delicte de desobediència per omissió per haver “permès” la cessió de locals municipals per al referèndum d’autodeterminació i no haver-s’hi oposat.

Aquesta resolució –del 31 de juliol passat i notificada a mitjan agost a l’advocat de l’alcaldessa, Joan Ramon Puig Pellicer– és la primera d’un tribunal que fixa els límits delictius per poder acusar els batlles catalans. Encara n’hi ha una quarantena que estan investigats per la fiscalia pel seu suport al referèndum i per la cessió de locals per a la votació.

La secció tercera –formada pels magistrats Fátima Ramírez, Sonia Losada i Manuel Ignacio Marcello– aclareix que no és cabdal el raonament de la titular del jutjat d’instrucció 1 de Figueres per arxivar el cas de Mindan, en què assegura que va rebre la notificació de la delegació del govern espanyol de no col·laborar amb l’1-O cinc dies després de signar el decret. El tribunal hi precisa que la jurisprudència fixa que el que és important és que la persona en tingui coneixement, i “la inconstitucionalitat del procés és notòria i pública, i –sosté– seria una absurditat dir que l’alcaldessa ho desconeix”. Amb tot, indica que en analitzar el contingut del decret d’alcaldia “no s’aprecia un delicte de desobediència”. “En el contingut, només hi veiem una declaració política, sense càrrega normativa o executiva”, hi afegeix. Els decrets dels alcaldes tenen el mateix redactat, ja que van ser facilitats per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Així, l’Audiència de Girona manté que el que cal aclarir és si l’alcaldessa de Roses –denunciada al jutjat per un veí– va “permetre” o consentir l’ús de locals municipals per a la votació, ja que malgrat que el secretari de l’Ajuntament informa que no es va acordar la cessió de cap local, l’acció de l’alcaldessa podria ser constitutiva d’un “delicte de desobediència per omissió”, tal com el Suprem va condemnar l’exdiputat Francesc Homs pel 9-N, recorda el tribunal, i per això retorna el cas al jutjat de Figueres perquè es facin noves diligències i s’aclareixi.

Encadenats al TSJC

D’altra banda, la fiscalia demana penes de dos anys i mig de presó per a onze persones, i tres anys i mig per a dues més, acusades de desordre públic i resistència greu a la policia per haver-se encadenat a les portes del TSJC, amb el lema Aturem el cop d’estat, el 28 de febrer passat. Alerta solidària ho qualifica “d’abús contra independentistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona