Política

El Congrés convalida el decret sobre l’accés universal a la sanitat

Tots els grups de la cambra hi voten a favor excepte el PP, que s’hi oposa, i Cs, que s’absté

El decret obté el suport d’ERC i PDeCAT després del compromís del govern espanyol de retirar el recurs contra la Llei de Sanitat catalana

El ple del Congrés dels Diputats ha donat llum verd aquest dijous el reial decret del govern espanyol per a la recuperació de la sanitat universal per a tots els residents a l’Estat, inclosos els immigrants en situació irregular. La mesura aprovada per l’executiu socialista ha obtingut el suport gairebé unànime de la cambra, tret del PP, que hi ha votat en contra, i Cs, que s’ha abstingut. Hi han votat a favor el PSOE, Podem, PNB, ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu.

El text, que lliga la titularitat del dret a la sanitat a la condició de ciutadania i no d’assegurat, es tramitarà ara com a projecte de llei pel procediment d’urgència, de manera que els grups hi podran presentar esmenes.

La ministra espanyola de Sanitat, Carmen Montón, ha defensat la urgència que existia per utilitzar la fórmula del reial decret llei, la mateixa que va utilitzar l’anterior govern del PP en la reforma sanitària de 2012, que va deixar sense targeta sanitària els immigrants en situació irregular, i que ara queda parcialment derogada.

La ministra ha assegurat que aquest és “un autèntic canvi de model en l’atenció sanitària a l’Estat” perquè ara s’atendrà les persones en la seva condició de ciutadans, i no “d’assegurats”. Segons Montón, es prestarà el servei “com un dret bàsic de tota persona” tal com recull la Constitució espanyola i es posa punt i final a la “involució” que va suposar la “retallada de drets” del govern de Mariano Rajoy.

“Per l’anterior govern era urgent retallar drets; per al govern actual és urgent recuperar-los”, ha reivindicat.

A més, ha justificat que també hi havia urgència per garantir la seguretat jurídica dels professionals i harmonitzar i donar cohesió territorial a l’accés a la sanitat, ja que molts territoris no estaven d’acord amb l’exclusió que suposava la reforma del PP i van adoptar altres mesures.

Retirada del recurs a la llei catalana

De fet, la iniciativa ha obtingut el suport d’ERC i el PDeCAT després que el govern espanyol s’hagi compromís a retirar el recurs que l’anterior executiu, presidit per Mariano Rajoy, havia presentat contra la Llei de sanitat universal catalana.

La ministra ha apuntat a aquesta retirada del recurs durant la seva intervenció al ple del Congrés dels Diputats. “Un cop modificada la norma, els recursos interposats (contra lleis autonòmiques com la catalana) han de ser analitzats, perquè jo tenen sentit, perquè el fons ja ha canviat i s’obre el camí al desestimació amb diàleg amb els governs autonòmics respectius”.

La diputada i vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, ha recordat que Catalunya “ja ha fet els deures” amb una llei “que van tombar”, i ha celebrat que la ministra hagi confirmat que l’executiu espanyol aixecarà la suspensió de la norma després de “setmanes” pregonant-ho sense fer res. “Ha fet falta una desgastant pressió per part dels partits sobiranistes per arrencar aquest compromís, potser no tenien tan clar que ho volien fer”, ha apuntat. Nogueras ha advertit que la seva formació votarà No cada cop que no hi hagi un pas endavant.

El diputat d’ERC Joan Olòriz s’ha referit també a aquesta pressió dels grups sobiranistes per a la retirada del recurs al Constitucional. “Hem estat tossuts, i no era perquè pensem que la llei catalana és la millor, sinó que és millor que el seu decret i les garanties que ens dona són imprescindibles per garantir la salut universal”, ha defensat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona