Política

Tretze eurodiputats prioritzen en el diàleg alliberar els presos

La delegació de diputats de la cambra europea demana a la nova fiscalia espanyola que reavaluï “els càrrecs falsos”

Visiten al matí els presos reclosos a Lledoners i a la tarda, Forcadell i Bassa

Els tretze eurodiputats que ahir van visitar els dirigents catalans empresonats a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric consideren que la seva posada en llibertat és prioritària en el procés de diàleg entre els governs català i espanyol, perquè estan acusats de delictes que no han comès. Així ho considerava l’eurodiputat i exministre d’Afers Estrangers d’Eslovènia Ivo Vajgl, que va qualificar d’“absurds i incomprensibles” els càrrecs de rebel·lió i en va demanar la retirada.

Per l’exministre eslovè, el seu empresonament no respon sinó a la “revenja”, segons declarava a l’ACN, mentre que l’eurodiputada portuguesa Ana Gomes considerava prioritari el seu alliberament “perquè el diàleg pugui procedir” entre els dos governs. Aquesta eurodiputada de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates Europeus també declarava a TV3 que la nova fiscal general de l’Estat hauria de “reavaluar les acusacions de sedició i rebel·lió, que són les raons per les quals estan a la presó, perquè seria una manera molt important de resoldre un problema que no és judicial, sinó polític, i que s’ha de resoldre amb mitjans polítics com el diàleg”. L’exministre eslovè Ivo Vajgl és el president de la Plataforma Diàleg Catalunya-UE, que agrupa els integrants de la delegació que aquests dies s’ha desplaçat a Catalunya per visitar els presos, els seus familiars i els advocats, i que està integrada per la portuguesa Ana Gomes, la francesa Marie-Pierre Vieu, les irlandeses Martina Anderson i Lynn Boylan, els bascos Izaskun Bilbao i Josu Juaristi, el flamenc Mark Demesmaeker i les gallegues Ana Miranda i María Lidia Senra. La delegació la completen els eurodiputats catalans Josep-Maria Terricabras, Ramon Tremosa i Jordi Solé.

“Càrrecs falsos”

Boylan, per la seva banda, advertia l’Estat que “tancar gent amb càrrecs falsos de rebel·lió i sedició no funcionarà” i proposava als polítics presos que escriguin una carta oberta al poble irlandès per preguntar “què fa el govern d’Irlanda quan va al Consell Europeu”. Boylan explica a l’ACN que el govern irlandès –“si és prou valent per parlar”– dirà a l’espanyol que l’única sortida és el diàleg.

Després de reunir-se, dijous al vespre, amb el president Torra i familiars i advocats dels presos polítics, els eurodiputats ahir dedicaven el dia a visitar-los als centres penitenciaris. Al matí, tota la delegació va visitar els cinc membres del govern i els dos líders civils tancats a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, mentre que a la tarda es va dividir en dos grups per poder visitar l’exconsellera Bassa a la presó de Puig de les Basses, a Figueres, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó de Mas d’Enric, al Catllar.

Els eurodiputats ja havien sol·licitat visitar els presos quan eren a les presons d’Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco, però el govern espanyol els ho va denegar.

LES FRASES

La nova fiscalia hauria de reavaluar les acusacions de sedició i rebel·lió
Ana Gomes
eurodiputada portuguesa
Tancar gent amb càrrecs falsos de rebel·lió i sedició no funcionarà. L’única sortida és el diàleg
Lynn Boylan
eurodiputada irlandesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà