Política

ELS PROTAGONISTES

.

Hinojosa i el relleu de Torrent, claus de Sarrià

El nou pla d’ordenació urbanística municipal es preveu que aporti més dinamisme comercial, residencial i en l’àmbit de la indústria

Es ve d’unes majories contundents en els dos darrers comicis locals

Narcís Fajula
Alcalde (ERC)
Va prendre possessió com a alcalde el 19 de gener del 2018. Va rellevar Roger Torrent, que feia deu anys que era batlle de Sarrià i va renunciar al càrrec en ser escollit president del Parlament. Veí del Pla de l’Horta, Fajula és llicenciat en publicitat i relacions públiques. L’assemblea local d’ERC l’ha triat per unanimitat perquè encapçali la llista en les eleccions del 2019.
Josep M. Viladomat
Regidor (ERC)
Tècnic superior en administració i finances. Treballa en una empresa del sector de l’hostaleria. Nascut a Palafrugell, resideix a Pla dels Vinyers de Sarrià. És regidor des del 2011, quan ERC va obtenir 9 dels 11 edils. Durant el mandat passat va dur Personal, Participació Ciutadana i Hisenda. I, al febrer, va assumir les regidories de Medi Ambient, Promoció i Desenvolupament Local.
Sole Muñoz
Membre de la plataforma ciutadana Prou
Tècnica de gestió a l’administració. Forma part de la plataforma Prou, en la qual no hi ha cap representant únic. No obstant això, diversos veïns del col·lectiu han fet més d’enllaç en les reunions i els actes. Entre ells, Sole Muñoz, Mercè Sánchez, Robert Creixans, Xevi Giménez, Marta Costa, Rafael Navarro o Assumpció Vila. La plataforma té el suport de totes les associacions de veïns.
Jordi Costa
Regidor (PDeCAT)
Militant de CDC des del 1996. Va ser regidor de l’Ajuntament a l’oposició en l’etapa 2003-2007. Els quatre anys següents va ser tinent d’alcalde i va estar al capdavant de la regidoria d’Hisenda (en aquell mandat, ERC i CiU van formar un govern en coalició). En els últims comicis municipals va encapçalar la llista com a alcaldable del partit per primera vegada.
Roger Casero
Regidor de Candidatura de Progrés (CP)
És educador social i coordina un programa d’inserció laboral de La Caixa. Ha anunciat recentment que no encapçalarà la candidatura socialista el 2019. Tanca, així, un cicle de 16 anys com a regidor a l’Ajuntament. Del 2003 al 2007, va estar a l’equip de govern i, del 2007 fins ara, a l’oposició. També va ser conseller comarcal del 2003 al 2011.

LES FRASES

Sole Muñoz
Membre de la plataforma ciutadana prou
Albert Soler
President de la secció local d’erc
Imma Oliveras
Presidenta de l’associació de comerciants
Roger Casero
regidor de candidatura de progrés (cp)
En el cas d’Hinojosa, la Generalitat hauria d’actuar, que és qui dona els permisos. I també hi hauria d’haver voluntat de l’empresa
Realitzem un programa electoral de 100 punts i ja en portem fets uns 90
Entre els establiments es fa pinya i s’ofereix un tracte molt personalitzat, de confiança i de tu a tu
Tanco una etapa de 16 anys com a regidor a l’Ajuntament. Poso l’interrogant de si en les eleccions del 2019 hi haurà candidatura socialista. En el partit s’hi està treballant
Fajula va ser investit alcalde en un ple extraordinari al gener en substitució de Roger Torrent, que era batlle des del 2007
La gestió municipalitzada de l’aigua és un dels reptes per a Girona, Sarrià de Ter i Salt per als propers anys

Un municipi ben comunicat, situat a tocar de la capital gironina, que manté aquella tranquil·litat i essència de poble, però on es poden trobar també molts dels serveis d’una ciutat. Són diversos dels atractius de Sarrià de Ter, on aquest mandat s’han produït sobretot dos fets que han despertat l’interès mediàtic. Un d’ells, el relleu a principis d’any al capdavant de l’alcaldia. I, en segon lloc, les reclamacions veïnals i del consistori per aconseguir posar fi a les molèsties derivades de l’activitat de la fàbrica del grup Hinojosa. Amb relació al primer episodi exposat, cal remuntar-se al gener, quan Narcís Fajula (ERC) va assumir l’alcaldia, després que Roger Torrent fos proclamat president del Parlament. En aquell moment Fajula era el primer tinent d’alcalde i ja portava les regidories de Serveis Públics, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil. En les darreres eleccions municipals va ocupar el número 2 a la llista, just darrere de Torrent. ERC va guanyar per una clara majoria aquells comicis –va revalidar 9 dels 11 regidors del ple–. “Llavors, vaig començar a treballar a jornada completa a l’Ajuntament”, recorda Fajula, que comparteix amb el seu antecessor la visió de municipi i explica que el mandat acabarà en la mateixa línia que van dibuixar en el programa electoral. Subratlla que, actualment, l’únic hàndicap a la població és la incomoditat dels sorolls i les males olors provinents d’Hinojosa: “És un dels temes més complexos que ara mateix tenim sobre la taula. Des de l’Ajuntament, crec que hem anat sempre de la mà dels veïns i donem suport a la plataforma Prou. Esperem poder tenir una empresa sostenible, que no afecti el medi ambient ni ningú del municipi i que doni llocs de treball de qualitat.” Per aquest mes hi ha programades reunions entre tècnics del consistori, d’Hinojosa i de Medi Ambient de la Generalitat, que s’ha compromès davant l’Ajuntament a implicar-se en el cas. El govern català i el consistori demanaran a l’empresa que plasmi i firmi per escrit les mesures de millora que té previstes, el calendari que seguirà per aplicar-les i les possibles sancions en cas d’incompliment.

L’Ajuntament ha interposat dues sancions a Hinojosa pels sorolls i, a finals de juliol, el ple va aprovar per unanimitat l’ordenança d’olors. El regidor de Medi Ambient, Josep Maria Viladomat (ERC), recalca que no deixaran de treballar ni de fer pressió a l’empresa i a la Generalitat: “Ens agradaria poder conviure sense molèsties de la fàbrica. Estem duent a terme una enquesta i de moment ja han contestat més de 400 persones. S’hi constata que almenys un 10% de la població està afectada per aquesta situació.”

La plataforma Prou aglutina els veïns i veïnes perjudicats i preocupats per la problemàtica. Un dels seus membres, Robert Creixans, destaca el paper d’aquest col·lectiu ciutadà: “Fa dos anys que pressionem perquè se solucioni. Les administracions han consentit aquesta situació i estar-hi al damunt és una de les seves responsabilitats.” També ressalta el ressò de la concentració davant la fàbrica que la plataforma va convocar el 24 d’agost, i en la qual van participar 300 persones (veïns de tots els sectors , l’alcalde, membres de l’equip de govern i de l’oposició). El regidor Jordi Costa (PDeCAT) considera que el traspàs i la reobertura de la paperera ha sacsejat el ritme del poble i “ha provocat una pèrdua de la qualitat ambiental, que Sarrià havia aconseguit”.

Una altra membre de la plataforma Prou, Sole Muñoz, descriu que els sorolls persisteixen durant tot el dia, si bé de nit és quan més els noten dins de casa, “on entren com una remor”. I, pel que fa a la pudor, n’hi ha de dos tipus: la que ve de la depuradora i la que correspon a la matèria primera, que és una pudor més química. Muñoz creu que des de l’Ajuntament hi ha voluntat i ganes d’arreglar la situació, però lamenta que tampoc veuen solucions: “La Generalitat hi hauria d’actuar, que és qui dona els permisos. I hi ha d’haver voluntat de l’empresa. Mai s’hauria d’haver permès que Hinojosa obrís en aquestes condicions. No vull dir que hagin de tancar, sinó fer les inversions de millora necessàries a les instal·lacions.”

Més enllà d’aquesta problemàtica, pel que fa a iniciatives de futur, es preveu la possibilitat que Sarrià tingui un Campus de Salut. És un projecte, però, que des del poble es veu força a l’horitzó, ja que primer s’ha de resoldre per part de la Generalitat on anirà ubicat el nou Trueta. A banda, l’Ajuntament ha reactivat la petició de construcció d’un institut a Ensenyament. Donaria servei també a Sant Julià i serviria per descongestionar el de Celrà i el Narcís Xifra. Hi ha, a més, el projecte de cobrir la nova pista polivalent de Sarrià de Dalt, la millora d’urbanització del polígon industrial d’en Xuncla II i cobrir una de les grades del camp d’esports municipal. I, paral·lelament, enguany s’han instal·lat lectors de matrícula als accessos de Sarrià i s’està reformant el Centre Parroquial Mossèn Domingo.

Per dinamitzar molt més la part comercial, la residencial i la industrial es va aprovar aquest estiu el nou POUM. Entre les novetats, es delimita al llarg de l’avinguda de França on es podran fer instal·lacions de més de 800 m², com ara grans superfícies comercials. Fins ara no se n’hi podien ubicar i molta d’aquesta oferta es troba a la capital gironina. El fet d’estar-hi a tocar té algun hàndicap, però també avantatges. “Tens tots els seus serveis al costat. Utilitzem la línia 6 d’autobús, mancomunada amb Girona. Tenim una sola ordenança dels taxis entre Sarrià, Salt i Girona. La incineradora i la depuradora són comunitàries. I els tres municipis treballarem cap a la gestió municipalitzada de l’aigua”, concreta Fajula.

Amb vista al 2019, una de les incògnites és si ERC mantindrà en les eleccions els grans resultats anteriors, aquest cop sense l’efecte Torrent. Encapçalarà la llista Fajula: “Aspirem a revalidar la majoria per poder tirar el nostre projecte i no dependre de tercers. S’ha de dir, però, que el regidor del PDeCAT i el de Candidatura de Progrés fan una oposició constructiva.” Jordi Costa (PDeCAT) afirma que rep “un tracte correcte de l’equip de govern”, si bé troba a faltar “una millor comunicació de fets o notícies, que molts cops ens arriben per altres canals”. Alhora, qualifica de “continuista” el mandat: “Tot i el canvi d’alcalde, segueix havent-hi poques inversions i des de l’Ajuntament es va cobrint el dia a dia.” D’entre el que s’ha realitzat, en destaca el carril bici per part del Consorci de les Vies Verdes i les obres de finalització del pavelló municipal, modificant el projecte inicial. “Ja eren dues propostes que vam presentar en el mandat 2007-2011, quan formàvem part del govern. Queda pendent aconseguir l’institut, més recursos per al manteniment de les voreres i la poda de l’arbrat, l’adaptació dels reductors de velocitat a la llei i passos segurs per a vianants i ciclistes a l’autovia.”

El regidor Roger Casero (CP) confirma que entre el govern i l’oposició hi ha un clima de cordialitat i de respecte. En el seu cas ha decidit tancar una etapa de 16 anys com a regidor i no es tornarà a presentar a les eleccions. “Poso l’interrogant de si hi haurà candidatura socialista. Des del partit, però, es treballa per conformar una llista”. Pensa que “a no ser que les coses millorin de manera notable”, la problemàtica amb la paperera serà una mica el tema sobre el qual girarà la campanya, ja que “és el que més preocupa”.

La presidenta de l’associació de veïns de la Rasa, Mercè Astor, indica que “al poble s’hi van fent coses i a poc a poc es va millorant”: “L’equip de govern el valoro bé. El que m’agradaria és que canviessin els arbres, ja que les arrels ens aixequen voreres”. Albert Soler, el president de l’associació de veïns Pla dels Vinyers i de la secció local d’ERC, assenyala que Sarrià és actiu associativa i esportivament: “Un hàndicap històric és que l’antiga nacional parteix la població. Antigament, creava més divisió i des de fa temps queda més relligat”. I la regidora de Serveis Socials, Gent Gran i Salut, Imma Oliveras, que presideix l’associació de comerciants, veu com a puntal que entre els establiments es fa pinya i s’ofereix un tracte personalitzat, de confiança i de tu a tu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona