Política

Aragonès manté que cal “ser molts més” per a la secessió

El vicepresident defensa que la independència s’assoleix en una negociació si es vol consolidar

El dirigent d’ERC insta a combatre la instrucció de Llarena i no especular amb l’opció electoral

El camí per assolir la independència és augmentar “molt més” la majoria social que hi dona suport i pactar-la en una taula de negociació si es vol poder consolidar-la. Són les dues condicions que posa el vicepresident del govern, el republicà Pere Aragonès. “El que necessita l’independentisme és guanyar i l’important no és si acceleres o desacceleres la locomotora, sinó que hi hagi vies. ERC treballarà per aconseguir àmplies majories socials, complicitats a l’exterior i enfortir la societat civil”, va respondre ahir en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio quan el presentador li va recordar els retrets de “prudència” i “traïció” que alguns independentistes fan a ERC.

En primer lloc, l’home fort dels republicans en el govern de Torra manté que l’independentisme requereix més suport social: “Per poder guanyar necessitem ser molts més. Necessitem guanyar per desbordament democràtic. Tenim molt marge per endavant per créixer.” Defugint com ja ha fet el president Torra la tria explícita sobre via unilateral o pactada, Aragonès creu que, “a la independència, s’hi arribarà en una taula de negociació com en totes les independències que s’han consolidat”. Defensa que tots els actors de l’Estat i Catalunya i els observadors internacionals saben que la sortida és negociada, ja que l’independentisme no desapareixerà reprimint els seus líders. “La tàctica i les actuacions, les determinarà el context del moment”, conclou.

Aragonès admet diferències entre JxCat i ERC però defensa que l’important és arribar a acords i mantenir la unitat independentista i també del país: “Ens sentim 100% representats per la conferència de Torra.” A més, anuncia que les dues formacions tenen gairebé pactada la sortida al conflicte dels seus diputats inhabilitats pel jutge Llarena.

Respecte al judici als dirigents independentistes, Aragonès demana no fer especulacions sobre la possible convocatòria d’eleccions en cas d’una sentència dura i concentrar-se a desmuntar els arguments de la instrucció de Llarena davant l’opinió pública internacional. Veient que el Suprem ha rebutjat les recusacions “en contra de la seva doctrina” i que ha ratificat la instrucció de Llarena, Aragonès reconeix que “és molt difícil pensar que serà un judici just”. Però adverteix al govern espanyol que, en cas de sentència dura, ell serà posat al mateix costat “de la línia repressiva de les institucions del seu estat” per més que asseguri que hi ha diàleg.

Aragonès considera l’1-O un gran pas, encara que no el definitiu –“a la realitat em remeto”–, i dubta sobre la idoneïtat de la declaració del 27-O. Denuncia que hi va haver una conxorxa perquè, al 21-D, Ciutadans trenqués la majoria independentista, però que “aquest poble va respondre a les urnes”.

Puigdemont, a la festa del cantó suís del Jura

L’expresident Carles Puigdemont assisteix aquest cap de setmana a la Festa de la República, que se celebra al cantó del Jura, a Suïssa. Segons va informar la seva oficina, ahir a la tarda va prendre part com a convidat d’honor del govern del Jura en un acte en què, a més del seu, hi havia els parlaments del president i l’alcalde de Delémont. Segons l’ACN, avui serà a la manifestació commemorativa de la Diada. Per la seva part, Marta Rovira va assistir a Berna a la manifestació de l’11-S organitzada per l’ANC suïssa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona