Política

Junqueras no veu “dreceres” per la independència sense un referèndum acordat

“Com més forts siguem, més difícil serà aturar la democràcia”, assegura el president d’ERC en una entrevista a TV3 des de Lledoners

“La presó només fa que evidenciar que nosaltres som la millor prova que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya no està resolt”

El president d’ERC i expresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, assegura que “no veig dreceres” per arribar a la independència si no és amb un referèndum pactat.“Depèn de la nostra fortalesa democràtica”, ha assegurat en una entrevista realitzada a través d’un qüestionari escrit a Els matins de TV3, que a més li ha fet una visita a la presó de Lledoners.

Junqueras ha reiterat la importància de aglutinar més gent “per guanyar” la independència. “Cal que els sobiranistes fem un esforç d’inclusivitat. Seduir per guanyar. I els valors republicans de justícia i igualtat són les eines més seductores per acabar sent-ne molts més els qui volem que Catalunya sigui un estat independent.

En ser preguntat per si Catalunya podrà ser independent sense un referèndum previ acordat amb l’Estat, el líder d’ERC ha assegurat que aquest ha estat sempre “el nostre escenari; la nostra prioritat i així ens hauria agradat l’1 d’Octubre”. “Qui no va voler seure a la taula a parlar no va ser la part catalana. Va ser l’executiu de Rajoy”.

Per Junqueras, “no hi ha dreceres” per aconseguir la independència sense un referèndum acordat.. “Depèn de la nostra fortalesa democràtica i aquesta es compta amb vots i amb la complicitat d’una societat vital, organitzada, en la que els agents socials i econòmics hi estiguin implicats i en siguin partícips. Aquesta ha estat una de les nostres febleses. Com més forts siguem, més difícil serà aturar la democràcia. La referència parteix de la majoria social que vam aconseguir aglutinar en l’aturada de país del 3 d’octubre”.

Preguntat sobre quin recorregut té l’oferta de diàleg del govern de Pedro Sánchez si no inclou el referèndum pactat, Junqueras considera que “el pas de Sánchez és, a priori, un indicador d’un canvi de voluntat, però ha de ser sincer i tenir concrecions. Si no va més enllà, serà façana i gestos buits. També és veritat que no podem esperar que d’avui per demà tot canviï i acceptin allò que han rebutjat sempre. Ara bé, la nostra obligació és persistir i empènyer en totes direccions”. “Però el més important és comptar amb prou força i complicitats a Catalunya. En defecte, és inviable, perquè el PSOE ja el coneixem, massa sovint ha acabat fent seguidisme del PP”, afegeix.

Sobre si l’independentisme li falta una estratègia comuna, el president d’ERC considera que “li falta verbalitzar-la, cada cop és més obvi que de camí només n’hi ha un”. “Per avançar, cal tenir el coratge de parlar clar. I admetre on som i no on ens agradaria ser. I a partir d’aquí construir de nou aprenent dels errors comesos”, afirma.

Preguntat sobre quin ha de ser el principal objectiu polític d’aquesta legislatura, Junqueras considera que “el govern ha de governar” perquè és la seva obligació.

I insisteix en la importància de passar per les urnes per decidir el futur dels catalans: “És obvi que hi ha obert un conflicte polític que exigeix una solució democràtica i que s’ha de basar sempre en el vot, com l’1 d’Octubre, i respectar el mandat de la ciutadania. L’evidència que l’Estat espanyol no respecta almenys a la meitat dels catalans és que empresona als qui hem intentat donar resposta des de les institucions a una petició massiva i raonable com és decidir el nostre futur a les urnes”.

Sobre l’1 d’octubre afirma que “un 43 per cent del cens va votar, malgrat la repressió”. “És cert que no és un 50 per cent, però és una xifra suficientment rellevant per arribar a la conclusió que aquest país s’ha guanyat el dret a decidir el seu futur amb llibertat”.

Sobre una possible convocatòria d’aturada de país l’1 d’octubre, Junqueras considera que ha de tenir “prou consens per ser un èxit” i tenir “un consens ampli”, que aglutini agents socials i econòmics.

Junqueras assegura que no té previst demanar l’indult si el judici acaba amb condemna perquè considera “que no sóc culpable de cap delicte”.

Sobre si la presó li ha fet replantejar alguna cosa des del punt de vista polític, Junqueras afirma: “A la presó tot transcorre amb un altre ritme. Sents les absències i la vida que et perds. Però el que no ha fet ni em farà és fer-me perdre la set de justícia i la fam de llibertat. Sóc republicà, sóc independentista i sóc demòcrata. La presó només fa que evidenciar que nosaltres som la millor prova que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya no està resolt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia